SMJENE U BIH

Policajci špijunirali Visokog predstavnika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.06.2009 10:18
  • Objavljeno 09.06.2009 u 10:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prijetnje međunarodnim predstavnicima te gotovo neprikriveno protuzakonito špijuniranje glavni su razlog zbog kojega je Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko po prvi puta posegnuo za velikim ovlastima koje mu stoje na raspolaganju i smijenio dvojicu visokih policijskih dužnosnika u toj zemlji, ocjena je koju u utorak donose mediji u BiH.

Iz Ureda Visokog predstavnika (OHR) potvrđeno je kako je uz Himzu Đonku, komesara policije Hercegovačko-neretvanske županije, s odgovorne dužnosti smijenjen i Radislav Jovičić, dosadašnji pročelnik Odjela za potporu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ključnoj policijskoj agenciji u BiH.

"Smjene Đonke i Jovičića potvrđuju kako se Valentin Inzko ne libi uporabiti bonnske ovlasti", zaključuje "Oslobođenje".

Iz OHR-a je dano kratko objašnjenje u kojem stoji da je Jovičić "djelujući izvan zakonitog zapovjednog lanca unutar SIPA-e koristio osoblje i resurse Agencije za provedbu aktivnosti praćenja međunarodnih dužnosnika, Ureda Visokog predstavnika i njegovog osoblja", što je i dovelo do njegove smjene.

"Dnevni avaz" tvrdi kako je Jovičić ciljano pratio međunarodne dužnosnike u BiH te da je sve prikupljene informacije proslijeđivao u Banju Luku, odnosno osobno predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Jovičiću je navodno bilo ponuđeno da sam odstupi s pozicije u SIPA-i no on je to odbio vjerujući u moćne političke zaštitnike za koje je radio.

Himzo Đonko je pak već mjesecima u sukobu s OHR-om, koji je konstatirao da je on neistinito prikazao godine života kada se prijavljivao na natječaj za policijskog komesara jer je zapravo stekao uvjete za mirovinu.

Također je svojevoljno imenovao druge policijske dužnosnike, a na kraju se otvoreno sukobio i sa zamjenikom Visokog predstavnika Raffijem Gregorianom.

Obojica smijenjenih dužnosnika odbacili su optužbe koje im se stavljaju na teret ustvrdivši kako su radili isključivo po zakonu.

Na rubu ove policijsko-špijunske afere ostala je informacija kako je Gregorian u svojstvu supervizora za Distrikt Brčko u ponedjeljak donio odluku kojom se dvjema zaštitarskim tvrtkama, registriranim u Republici Srpskoj, zabranjuje obavljanje bilo kakvih poslova na području Brčkog.

Kako je objašnjeno iz Gregorianova ureda, zabrana se odnosi na tvrtke "Alpha Security" i s njom povezanu "Centurion Security".

"Ova mjera uslijedila je nakon što je suprevizor Gregorian primio nepobitne informacije kako su peipadnici 'Alpha Security' sudjelovali u obavještajnim i protuobavještajnim aktivnostima usmjerenim protiv njega, OHR-a i osoblja Ureda za provedbu konačne odluke o statusu Brčkog", stoji u obrazloženju iz OHR-a, u kojem se podsjeća kako su takve aktivnosti protivne odredbama Daytonskog sporazuma.

Lokalni mediji u BiH proteklih su mjeseci objavili više informacija u kojima se tvrdi kako su neke od zaštitarskih tvrtki iz RS zapravo pretvorene u parapolicijske agencije s jakim političkim vezama čiji je cilj štititi vlast Milorada Dodika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi