ODAVANJE INFORMACIJA USKOKA

Policajci sabotirali istrage o HAC-u i Bandiću?

27.11.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Petero visokopozicioniranih policajaca, pripadnika policijskog USKOK-a koji su prodavali tajne podatke osobama iz krim miljea i time sabotirali istrage, mogli bi biti odgovorni za činjenicu da zbog kriminala u HAC-u niti jedna prijava nije završila na sudu Navodno su odgovorni i za sabotiranje kaznenih postupaka koji su se odnosili na Grad Zagreb i Milana Bandića, koji se hvali kako ima 300 kaznenih prijava

U posljednjih nekoliko mjeseci čak petero službenika zagrebačkoga USKOK-a završilo je u Remetincu zbog - prodaje tajnih podataka osobama iz kriminalnoga miljea. Prvo je prije dva mjeseca uhićen mladi PNUSKOK-ovac Marko Svalina, i to nakon što je kćeri tadašnje zamjenice glavnoga državnog odvjetnika Višnje Lončar otkrio da joj je otac pod tajnim mjerama u slučaju kupnje ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Svalina je, međutim, već nekoliko mjeseci sam bio pod mjerama zbog sumnji da odaje tajne podatke iz USKOK-ovih istraga. S njime je, ne manje bitno za cijelu priču, uhićen Vjekoslav Drnić iz Odjela gospodarskoga kriminaliteta zagrebačke policije koji se također neposredno prije svoga uhićenja ponovno kandidirao za to mjesto. Svalina je, pak, bio prvi službenik elitnoga PNUSKOK-a koji je i sam postao predmetom istrage svojih kolega. Do tada se mislilo da je elitni odjel potpuno neprobojan.

No, prljavi veš 'hrvatskoga FBI-a' nedavno je počeo izlaziti na vidjelo. Već kod Svaline je utvrđeno da su informacije iz tajnih istraga imale veliki značaj. Odavane su najtajnije istrage: veliki slučajevi gospodarskoga kriminala, istraga oko Ine, istrage za najmanje tri naručene likvidacije, iznude, međunarodno krijumčarenje kokaina i slično.

Nakon Svaline se istraga nastavila. U protekla tri dana iza rešetaka Remetinca završilo je još četvero zagrebačkih PNUSKOK-ovaca. Selma Abadžić, jedan od najiskusnijih policajaca na području suzbijanja gopsodarskoga kriminaliteta, Tomislav Jerkić, Branko Damjanović, Andrea Kužić...

Svi su prema inkriminacijama USKOK-a zajedno sa Svalinom odavali tajne podatke Vjekoslavu Drniću, a on ih je dalje lifrao kriminalnom miljeu. Po svemu sudeći, upravo je Drnić, premda sam nije radio u PNUSKOK-u, stvorio cijelu mrežu dojavljivača iz elitnoga policijskog FBI-a, piše Jutarnji list. Premda se činilo da su uhićeni policajci radili isključivo za novac, u slučaju Selme Abadžić informacije za propuste u radu već su postojale i bile su javno poznate.

Naime, još 2010. anonimni zaposlenici HAC-a rekli su da je S. Abadžić saslušavala svjedoke u istoj sobi zajedno s direktorom osumnjičenim za korupciju. Štoviše, policajku su u HAC-u i javno imenovali zbog toga, a prije dvije godine USKOK se ogradio od njezinih postupaka tvrdeći da takva osoba nije zaposlena u USKOK-u, kao i da nije postupala po nalogu USKOK-a.

Prije nekoliko mjeseci pojavile su se i informacije da se ona u kavani dvorane Lisinski tajno sastaje s bivšim visokopozicioniranim dužnosnikom Vlade kojega se, premda nikada nije ni za što osumnjičen, često proziva kao političkoga pokrovitelja korupcije u HAC-u.