USKOK SUMNJIČI MINISTRA

Polančec je mozak operacije Podravka

29.10.2009 u 22:09

Bionic
Reading

Protiv potpredsjednika Vlade Damira Polančeca USKOK zbog malverzacija dionicama Podravke provodi istragu!

To nagađanje, koje se već tjednima provlači kroz medije, potvrdilo je novinarima Večernjeg lista više neovisnih izvora bliskih istrazi koji uvjeravaju da nije riječ o tome da se Polančecovo ime spominje tek na marginama cijele priče o Podravki ili da ga se sa slučajem povezuje po logici stvari zbog prijašnjeg staža u Podravki i utjecajne funkcije u Vladi.

Riječ je o tome, saznaje Večernjak, da se veći broj tužitelja i policajaca usredotočio na prikupljanje dokaza koji bi trebali potkrijepiti i više nego ozbiljne indicije za to da je Polančec bio poticatelj, organizator i politički mentor menadžerima Podravke koji su trenutačno u pritvoru pod optužbom da su se udružili radi nezakonita preuzimanja te tvrtke. Iz poslovne dokumentacije koja je dosad 'pročešljana', ali i nekoliko iskaza, proizlazilo bi da je upravo potpredsjednik Vlade bio mentor i podrška u realizaciji plana da se novcem Podravke kupe njezine dionice, ali za račun male grupe menadžera.

Polančec je u posljednje tri godine, i to dok je bio ministar, stekao dionice te prehrambene tvrtke u vrijednosti 10,5 milijuna kuna. Te se dionice vode na njegovo ime i riječ je o legalno stečenoj imovini. Stjecao ih je tijekom 2004, 2006, 2007, pa do prošle godine, kada je iskoristio pravo na Podravkine opcijske dionice. Istražitelji su do toga podatka došli prateći trag poreza na dohodak od kapitala koji je koprivnička kompanija uplaćivala u državni proračun za sve svoje menadžere koji su konzumirali opcijske dionice.

Polančec će u slučaju odlaska iz Vlade aktivirati svoj zastupnički mandat. On je svjestan da je predmetom istrage zbog afere Podravka te bi odlaskom iz Vlade u Sabor stekao imunitet od kaznenoga progona.