NOVI OSUĐENIK U BIH

Pokušao se priključiti IS-u, uhićen na aerodromu

22.09.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo novu optužnicu zbog potpore terorističkoj organizaciji Islamska država (IS). Kako je potvrđeno optužen je Nermin Šabić (28) nastanjen u Velikoj Kladuši. Optužnica ga tereti da se potkraj 2014. godine pokušao pridružiti posrojbama IS-a u Siriji

Učinio je to nakon što je kontaktirao s bratom koji je ranije otputovao u tu zemlju i također se pridružio teroristima

Na temelju prikupljenih obajveštajnih podataka Šabić je uhićen u sarajevskoj zračnoj luci kada je pokušao otputovati za Istanbul te se iz Turske prebaciti u Siriju.

Tijekom provedene istrage Šabić je priznao krivnju i pristao sklopiti sporazum s Tužiteljstvom BiH koje je stoga, kako je to već uobičajeno, predložilo sudu da mu izrekne jednogodišnju zatvorsku kaznu

Iz Tužiteljstva BiH su istaknuli kako nastavljaju s intenzivnim aktivnostima usmjerenim protiv osoba za koje se sumnja da su povezane s islamistčkim terorističkim skupinama.

Do sada je zbog potpore IS-u i sličnim terorističkim skupinama pred Sudom BiH osuđeno deset osoba a najveću kaznu od sedam godina zatvora dobio je Husein Bilal Bosnić, raniji neformalni vođa radikalnih islamista u toj zemlji.