RATNI ZLOČINI U SISKU

Pokrenuta istraga protiv Brodarca, Milankovića i Bošnjaka

24.06.2011 u 17:53

Bionic
Reading

Istražni sudac osječkoga Županijskoga suda donio je danas rješenje o pokretanju istrage protiv Đure Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, osumnjičenih za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na sisačkom području 1991. i 1992., izvijestio je danas taj sud

U priopćenju se navodi kako je protiv trojice okrivljenika istražni sudac odredio jednomjesečan pritvor, što je predložilo je osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) zbog opasnosti od ometanja istrage te posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela.

Na temelju istražnoga zahtjeva ŽDO-a prvoosumnjičeni Brodarac, kao tadašnji načelnik sisačke Policijske uprave (PU), i drugoosumnjičeni Milanković, kao tadašnji zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojba PU-a terete se da od srpnja 1991. do lipnja 1992. nisu ništa poduzeli kako bi pripadnike podređenih im postrojba spriječili u neovlaštenim i nasilnim ulascima u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti.

U zahtjevu se dodaje da su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, a pri ispitivanju fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede, čemu je bilo izloženo najmanje 69 civila sa sisačkog područja, od kojih je 31 osoba usmrćena. Tereti ih se da su, iako su bili svjesni tih nezakonitih postupaka, i sami osobno zapovjedili protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti te osobno sudjelovali u njihovu zlostavljanju.

Trećeosumnjičeni Bošnjak osumnjičen je da je u kolovozu 1991., na području Siska i Banovine, kao pripadnik specijalne policijske postrojbe 'Vukovi' protivno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila organizirao i predvodio skupinu za sada nepoznatih pripadnika te postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti. Pritom je usmrćeno osam osoba, što je dio od ukupno 31 osobe usmrćene kaznenim djelima, koja se stavljaju na teret trojici okrivljenika.

Pošto su 21. lipnja privedeni u Istražni centar osječkoga Županijskoga suda, na ispitivanju kod istražnog suca osumnjičenici su, aktivno iznoseći obranu, poricali sve optužbe za koje ih se teretilo u kaznenoj prijavi.