JAČANJE DESNICE

Pokrajinski izbori u Njemačkoj: Veliki test za Angelu Merkel

  • Autor: N.S./HRT
  • Zadnja izmjena 13.03.2016 11:48
  • Objavljeno 13.03.2016 u 11:48
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch

Otvorena su birališta u tri njemačke savezne države, što je prigoda da 13 milijuna birača kaže što misle o načinu da koji kancelarka Angela Merkel upravlja izbjegličkom krizom

Izbori za lokalne parlamente u tri njemačke savezne pokrajine doživljavaju se kao prvi veliki test politike kancelarke prema izbjeglicama, dok se istodobno očekuje i porast popularnosti konzervativne, desne Alternative za Njemačku (AfD).

Jedno je zajedničko svim prognozama za nedjeljne izbore: velike 'narodne' stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel u sve tri savezne pokrajine, Baden-Wuerttembergu, Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pfalz) i Saskoj-Anhalt mogu računati s padom popularnosti.

Ono što je karakteristično za sve tri savezne pokrajine je da je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) sa svojom protuizbjegličkom retorikom - predsjednica AfD je u jednom trenutku rekla da je legitimno pucati na ilegalne useljenike - najviše profitirala od izbjegličke politike Angele Merkel.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke.

Izbori u saveznim pokrajinama nisu nužno pokazatelj odnosa i na saveznoj razini. Osim toga do parlamentarnih izbora na saveznoj razini je još ostalo godinu i pol dana tijekom kojih se odnosi snaga mogu potpuno primijeniti. No odnos vlasti u saveznim pokrajinama je važan za odnose u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu, u kojem sjede predstavnici saveznih pokrajina i koji mora potvrditi sve važnije odluke Bundestaga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!