JAVNA RASPRAVA

Pojedini učitelji zgroženi novim modelom nastave: 'Skandalozno je da se u 21. stoljeću reže satnica informatike za 50 posto'

22.03.2023 u 22:47

Bionic
Reading

Predstavljen je novi model nastave. Informatika mijenja ime i satnicu. Bit će obvezan i drugi strani jezik, a postoji rješenje i za one koji ne odaberu Vjeronauk. No, ima i onih koji jako negoduju. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica

Najesen počinje eksperiment, naime 50 škola imat će cjelodnevnu nastavu. ''Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće, da povećamo i kvalitetu obiteljskog života'', objasnio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Nastava će biti podijeljena na dva dijela - redovitu nastavu i program potpore, gdje djeca rješavaju domaće zadaće i ponavljaju gradivo, izvještava Dnevnik Nove TV.

''Ako u određenom tjednu imaju teškoća u matematici, tada imaju mogućnost da potpora bude usmjerena cijeli tjedan prema matematici. U slučaju drugih područja potpora će biti usmjerena u drugom tjednu'', objasnio je posebni savjetnik resornog ministra i član stručne skupine Josip Burušić.

Drugi dio odnosi se na izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, učenik sam bira koje će to biti - od sporta preko umjetnosti do glazbe.

Matematika i Hrvatski jezik će se pojačati, dodaje se još jedan sat. Priroda i društvo u petom i šestom razredu postaje Prirodoslovlje te se uvode novi predmeti Društvo i zajednica i Praktične vještine, što bi bio predmet sličan nekadašnjem Domaćinstvu. Svijet i ja novi je izborni predmet na koji će ići djeca koja ne pohađaju Vjeronauk kako se ne bi događalo da vrijeme provode na hodnicima i imaju ocjenu manje.

Nova satnica

Redovita nastava bila bi od osam sati, djeca bi imala i doručak. Uz pauze redovita nastava trajala bi do 12:40. Nakon toga djeca idu na ručak i odmor od 40 minuta. Od 12:20 do 15 sati održavao bi se program potpore i potpomognutog učenja, gdje bi djeca pisala domaću zadaću ili, primjerice, utvrđivala neko gradivo koje im nije bilo jasno. Poslije 15 sati ide drugi dio cjelodnevne nastave - izvannastavne aktivnosti, poput robotike ili nečeg drugog što je učenik odabrao, i izvanškolske aktivnosti, poput košarke, slikanja, zbora. Koliko će vremena dijete provesti u školi, ovisi o potrebama roditelja.

Bit će obvezan i drugi strani jezik. Informatika postaje Informacijske i digitalne kompetencije, i to kao obvezan predmet od prvog do osmog razreda.

''Povećana je za sto posto postojeća satnica Informatike'', istaknuo je Burušić i objasnio: ''Dva sata dosad su imala obvezna samo dva razreda, sada će imati u svih osam razreda po jedan obvezni sat.''

No, ima i onih koji negoduju zbog satnice.

''Skandalozno je da se u 21. stoljeću, kada govorimo o umjetnoj inteligenciji i sličnim pojmovima, reže satnicu Informatike za 50 posto'', istaknula je učiteljica i mentorica informatike u Osnovnoj školi ''Rapska'' Mirena Maljković u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Višticom.

Smatra da je riječ o prikrivenom rezanju satnice.: ''Informatika jest uvedena kao obvezna, a dosad su učenici imali priliku ići na Informatiku kao izborni predmet i u pravilu su svi učenici išli na taj izborni predmet, tako da se zapravo na ovaj način reže satnica na 50 posto.''

U jedan sat se, kaže, može odraditi jako malo: ''Nastava informatike je vrlo specifičan predmet. Ne možemo samo doći i nešto predavati jer je tu i stvar opreme, a i učenici moraju usvojiti neke osnovne vještine.'' Najavila je da će svoje negodovanje izraziti i fakulteti koji obrazuju učiteljski kadar vezano za informatiku: ''Svi žele reagirati jer smatraju da je ovo nestručno doneseno i da nisu konzultirani stručnjaci s fakulteta, kurikulum je srezan onako kao da je netko rezao škaricama, uopće se nije promišljalo o svemu.''

Prilika za popravni ipak postoji, naime javni poziv za škole počeo je u srijedu, a s njime i javno savjetovanje te svi koji to žele mogu iznijeti svoja mišljenja u sljedećih 15 dana. Sve ovo je eksperimentalno, zasad ide samo u 50 škola i podložno je promjenama.