PREPUCAVANJE ZBOG HRT-A

Pogledajte svađu Kuljiša i Hribara!

14.06.2010 u 14:03

Bionic
Reading

Živo je danas bilo na prosvjednom skupu osam cehovskih udruga hrvatske audiovizualne industrije koje su ustale protiv smanjenja pretplate HTV-u jer smatraju da će taj potez nanijeti dugoročnu štetu hrvatskom društvu u cjelini

Na skupu su govorile brojne poznate osobe iz svijeta filma, glazbe, produkcije i novinarstva, a našli su se i neki poput Denisa Kuljiša, čije stavove okupljeni nisu dočekali s oduševljenjem, kao ni obraćanje Nenada Stazića, kojemu su poručili da su za njih sve političke opcije iste.

Predstavnici udruga hrvatske audiovizualne industrije u prvom redu smatraju da će se u slučaju nužnih rezanja naći na udaru njihov proizvod koji nude HTV-u kroz vanjsku produkciju te smatraju neprihvatljivim donošenje odluka bez konzultiranja sa strukom, što su u ovom slučaju oni. Redatelj Hrvoje Hribar je pročitao pismo hrvatskih autora i producenata u kojem traže obustavu blokade audiovizualne industrije.  

'Zbog kolektivnih ugovora ne može doći do otpuštanja, račune za struju i vodu nitko neće smanjiti i što onda preostaje - rezanje vanjske produkcije', rekao je Paolo Sfeci koji smatra da se HRT zbog glupog zakona našao u pat poziciji iz koje ne može izaći. Prema njegovom mišljenju, politika je ponovo stavila šapu na televiziju pokušavajući je vezati za sebe ekonomskom ucjenom. S ocjenom da je riječ o populističkoj i politiziranoj odluci složio se i Zdenko Duka.

Ivan Maloča se dotakao i komercijalnih televizija za koje je ustvrdio da već godinama ne ispunjavaju zakonske odredbe. Kroz obavezu o nužnoj minutaži emisija, smatra Maloča, tamo se provlače razni kunolovci, emisije o ezoteriji, pa čak i Vidoviti Milan. 'Ako se već procjenjuju prilike, onda treba ispitati cijeli sektor', zaključio je Maloča. S njim se složio i Nebojša Taraba koji smatra da Agencija za elektroničke medije tolerira jeftine i banalne sadržaje.

Vinko Brešan je sagledao problem iz druge perspektive. 'Kada je donesena odluka o sniženju pretplate za 20 kuna, s HRT-a su se mogla čuti najrazličitija objašnjenja zašto to nije dobra odluka - pokvarit će se program, neće više biti obrazovnog programa ili izgubit ćemo pravo prenošenja utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva. Program se neće pokvariti jer je već sada negledljiv, obrazovnog programa nema već godinama, a potpuno je neprihvatljivo opravdanje da plaćamo pretplatu za najkomercijalniji televizijski proizvod na svijetu poput nogometnog prvenstva. To je nešto za što se ne želimo boriti i bili bismo zadnje budale da se borimo za cementiranje stanja na HRT-u kakvo je danas.'

Okupljeni su se složili oko svojih zahtjeva. Dakle, oni traže povlačenje prijedloga o smanjenju pristojbe za RTV jer će realizacija tog prijedloga uništiti svaku mogućnost da se HRT restrukturira u javnu televiziju, traže razgovor s premijerkom Jadrankom Kosor te hitan sastanak s Ravnateljstvom HRT-a na kojem žele odgovore na pitanja kako i u kojem roku se HRT namjerava restrukturirati u javnu televiziju. Također ih zanima u kojem će se omjeru raspodijeliti sredstva od pristojbe na dramski, dokumentarni, obrazovni, znanstveni, glazbeni, program za djecu i mladež te program za kulturu, a na koji način i iz kojih sredstava će se proizvoditi komercijalni program.