INVESTICIJA OD 178 MILIJUNA KUNA

Pogledajte projekte: U splitskoj županiji gradi se 15 novih luka

07.10.2014 u 21:02

Lučka uprava

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lučka uprava

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević u Splitu su objavili početak velikog projekta izgradnje ili rekonstrukcije čak petnaest luka na obali i otocima, ukupne vrijednosti 178 milijuna kuna. Prve su na redu luke u Makarskoj i Jelsi na Hvaru, a sve ostale gradit će se tijekom iduće dvije godine. Omogućit će se pristajanje trajekata i katamarana u još nekoliko gradova Splitsko-dalmatinske županije, koja će dobiti još 470 nautičkih i 350 komunalnih vezova za brodove

Jedan od najzanimljivijih projekata jest luka u mjestu Krilo Jesenice pokraj Omiša: osim 110 vezova za tamošnju flotu privatnih brodara, ovdje će se urediti trajektno pristanište s kojega će Jadrolinija u ljetnim mjesecima održavati vezu prema Supetru. Radi se o najkraćoj relaciji prema Braču, a računa se da će otprilike trećina trajekata isplovljavati iz Krila Jesenice umjesto iz Splita, čime će se djelomično rasteretiti opterećena splitska Gradska luka.

'Postigli smo dogovor s Hrvatskim cestama i Jadrolinijom', potvrdio je Maroević. Nove trajektne luke ili nautičke i komunalne vezove dobit će i Trogir, Omiš, Pučišća na Braču, Supetar, Bol, Stari Grad, Hvar, Rogač i Stomorska na Šolti, Drvenik, Sućuraj na Hvaru i Vis. U golemoj investiciji sa 90 milijuna kuna vlastitih sredstava sudjelovat će Županijska lučka uprava, za 70 milijuna kuna podići će se kredit, a Splitsko-dalmatinska županija u iduće četiri godine izdvajat će po 5,5 milijuna kuna godišnje. Računa se i na eventualnu podršku države, koja je zasad obećala tek četiri milijuna kuna za novu luku u Trogiru.


'Radi se o velikom ulaganju u kapitalnu infrastrukturu, ali i objekte koji imaju brzi povrat investicije. Svih petnaest luka bit će dovršeno do kraja 2018., a otvorit će se i najmanje 250 do 300 novih radnih mjesta', pohvalio se splitsko-dalmatinski župan Ževrnja.

Županijska lučka uprava proteklih godina dramatično je povećala prihode od lučkih pristojbi (sa 15 na 33 milijuna kuna), a završetkom svih petnaest najavljenih projekata, oni bi trebali dodatno porasti za 11 milijuna kuna pa ne bi trebalo biti problema s otplatom kredita.

S desetak milijuna kuna rekonstruirat će se luke u Drveniku i Sućurju na Hvaru, između kojih plove trajekti koji godišnje prevezu preko 400 tisuća putnika, čime će se udvostručiti kapaciteti. No za dugoročno rješavanje problema trebat će izgraditi nova pristaništa u vrijednosti od 50 milijuna kuna pa će projekt biti kandidiran za sredstva iz europskih fondova.

Ževrnja je progovorio i o manjku nautičkih vezova i izračunima da ih na hrvatskoj strani Jadrana nedostaje između 16 i 18 tisuća. 'U našem prostornom planu imamo ukupno 75 lokacija, od kojih je sedam previđeno za više od 200 vezova. U tim projektima očekujemo privatnu inicijativu i javno-privatne aranžmane', kazao je splitski župan.