eu matrix

Doznajte koje nacije dominiraju Europskim parlamentom i kako stoji Hrvatska

12.05.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Istraživačka platforma EU Matrix objavila je najnovije rezultate rada političke mašinerije Europske unije. Osim rada zastupnika, valorizirala je učinke po političkim grupama i državama

Još jučer pisali smo o tome da su se tri hrvatska zastupnika našla među 100 najutjecajnijih u Europskoj uniji. Tonino Picula iz SDP-a te Socijalista i demokrata najbolji je od njih. U nastavku ćemo se osvrnuti na ukupan rad nacionalnih izaslanstava i političkih skupina.

Kada se gleda u cjelini, izaslanstva velikih zemalja poput Njemačke, Francuske, Italije itd. očito imaju veći utjecaj nego izaslanstva manjih zemalja sastavljena od samo nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu. Ipak, procjena EU Matrixa pokazuje koja su se nacionalna izaslanstva sposobna radom izdići iznad tih ograničenja, poput toga da mogu dobiti više vodećih pozicija ili mogućnosti da predlažu legislativu nego što bi to njihova veličina inače dopuštala.

Prema EU Matrixu, njemačko izaslanstvo ukupno je najutjecajnije i također jedno od najuspješnijih proporcionalno svojoj veličini. S druge strane su Talijani i, u manjoj mjeri, Francuzi podbacili (bez obzira na veličinu njihovih izaslanstava). Među manjim zemljama, Maltežani, Luksemburžani i Finci nametnuli su se u radu iznad realne veličine i opsega njihovih delegacija, a Ciprani, Talijani i Mađari nacionalne su skupine s najlošijim rezultatima. Hrvatski zastupnici nisu na samom dnu, ali su mu bliže nego vrhu po ukupnom utjecaju u Europskom parlamentu prema ovom istraživanju.

Razlog za to što su talijanski i mađarski zastupnici u Europskom parlamentu također među lošijima leži u činjenici da značajan dio njihovih zastupnika ne pripada nijednoj političkoj obitelji, već djeluju kao slobodni strijelci (Fidesz i Pokret 5 zvijezda), što znači da ne mogu dobiti izvješća ni pristupiti vodećim pozicijama. Slično tome, mnogi talijanski zastupnici pripadaju euroskeptičnoj skupini Identitet i demokracija, prilično izoliranoj u Europskom parlamentu (isključenoj iz raspodjele vodećih pozicija).

  • +10
Europski parlament Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poljaci postižu sve bolje rezultate, posebno zbog svoje jake koncentracije u skupinama EPP i ECR, što djelomično objašnjava njihov relativno visok rezultat kada se gledaju zastupnici na vodećim pozicijama. Međutim Poljaci imaju tendenciju slabijeg učinka osobito kada je riječ o zakonodavnim aktivnostima, što bi moglo biti posljedica činjenice da su mnogi njihovi zastupnici u Europskom parlamentu dio skupine ECR, sklone izoliranju kada je riječ o izgradnji koalicija za određena područja politike.

Izbori 2024. bit će ključni za desničarske vlade Italije, Poljske i Mađarske, a one žele ojačati svoj utjecaj u Europskom parlamentu. Među brojnim izaslanstvima posebno dobro stoje Španjolci i Nijemci, također zbog jake zastupljenosti u najvećim skupinama (EPP, Renew, S&D).

Nijemci imaju koristi od lakšeg pristupa vodećim pozicijama jer su daleko najveća nacionalna grupa u skupinama EPP i Zeleni/EFA te jedna od najvećih delegacija u S&D-u i Renewu (sudjelovanje SPD-a i FDP-a u vladi u Berlinu također ovim strankama daje dodatnu težinu). Zasad se čini da su Nijemci u dobroj poziciji da zadrže svoju vodeću poziciju u ključnim skupinama EPP i Zeleni/EFA i u sljedećem mandatu, a njihov utjecaj u S&D-u vjerojatno će porasti jer španjolski PSOE riskira gubitak pozicije na predstojećim izborima.

Španjolci također imaju dobre rezultate na polju vodstva jer su njihovi zastupnici u Europskom parlamentu koncentrirani u skupinama u kojima mogu izvršiti značajan utjecaj (osobito S&D, ali i EPP, Renew i ljevica). Iako bi u budućnosti mogli izgubiti vodeću poziciju u S&D-u, njihov bi utjecaj u EPP-u mogao porasti, osobito ako Partido Popular pobijedi na nacionalnim izborima kasnije ove godine.

Učinak francuskih zastupnika u Europskom parlamentu više je nego prosječan. Unatoč tome što su bili dosta utjecajni u nekim skupinama (osobito Renewu), slab učinak rezultat je niske razine staža njihovih zastupnika u Europskom parlamentu i velikog broja francuskih predstavnika u izoliranoj skupini ID. Uz Macronovu značajnu reakciju kod kuće i stalan uspon radikalnijih snaga poput Melenchonove i stranke Le Pen, čini se vjerojatnim da bi francuski utjecaj u sljedećem EP-u mogao dodatno oslabiti.

Europska pučka stranka, čiji je dio i HDZ, i dalje je najutjecajnija skupina u Europskom parlamentu kada se promatra u cjelini, iako članovi grupe Renew Europe, u kojoj djeluje IDS-ovac Valter Flego, gravitiraju tome da šire utjecaj iznad svoje realne težine, posebno u pogledu zastupljenosti na vodećim pozicijama, zakonodavnih aktivnosti i glasačkog učinka. Međutim članovi Socijalista i demokrata, u čijim su redovima zastupnici SDP-a i EPP-a, još uvijek imaju prednost kada je u pitanju njihova mreža (također zbog većeg staža njihovih zastupnika u Europskom parlamentu).

Procjene EU Matrixa o sektorskom utjecaju zastupnika u Europskom parlamentu pokazuju raznoliku sliku s obzirom na učinak različitih nacionalnih skupina. Delegacije sa sjeverozapada Europe (kao što su Finci i Nizozemci) imaju relativno veći utjecaj na pitanja o zaštiti okoliša, a zastupnici u Europskom parlamentu iz središnje i istočne Europe obično postižu bolje rezultate u zdravstvu ili digitalnoj politici. Kada je riječ o političkim skupinama, EPP ostaje najutjecajniji kada se uzme u cjelini, ali S&D i Renew imaju bolje rezultate kada je riječ o proporcionalnom utjecaju na trgovinu, zdravstvo i socijalna pitanja (u slučaju S&D-a) ili na okoliš, poljoprivredu i tehnologiju (u slučaju Renewa).