STOP IZBJEGLICAMA

Pogledajte kako Slovenci postavljaju ogradu na granici s Hrvatskom

  • +4

Slovenski vojnici podižu ogradu na granici sa Hrvatskom

Izvor: Reuters / Autor: Antonio Bronic

Bionic
Reading

Kamioni s ogradom koju Slovenija namjerava podići na granici s Hrvatskom stigli su u srijedu ujutro na područje slovenskog mjesta Veliki Obrež koji se nalazi u blizini Harmice, javlja britanska agencija Reuters

Dan ranije slovenska je vlada objavila kako namjerava postaviti ogradu kako bi kontrolirala prolazak velikog broja izbjeglica s Bliskog istoka koji ulaze u zemlje preko granice s Hrvatskom. Fotograf Reutersa u tom selu vidio je dosta vojnika i policajaca koji namjeravaju početi postavljati ogradu u idućim satima.

Slovenska vlada dosad nije objavila gdje će i kada početi postavljati ogradu.

Podsjetimo, spekuliralo se da će slovenska vojska uz pomoć policije početi postavljati žičanu ogradu na mekom dijelu hrvatsko-slovenske granice, i to prvo između Varaždinske županije i susjednih slovenskih općina, doznajemo iz dobro upućenih slovenskih izvora.

Ograda bi se trebala početi postavljati najprije kod graničnog prijelaza Zavrč - Dubrava Križovljanska, pa zatim prema jugu do Dobave, sukladno najavi predsjednika slovenske Vlade Mire Cerara o postavljanju 'tehničkih zapreka radi sprječavanja nekontroliranog ulaska migranata, odnosno humanitarne katastrofe u Sloveniji'.

RTL Autor: RTL

Postavljanja ograde visine 1,8 metara kod graničnog prijelaza Zavrč - Dubrava Križovljanska nije nikakvo iznenađenje ako se zna da su upravo na tom područje u Sloveniju ilegalno ušle stotine, a možda i tisuće migranata. Oni su organizirano, pod okriljem noći, dovezeni u desecima autobusima koji su ih pustili neposredno uz zelenu granicu nedaleko od graničnih prijelaza Dubrava Križovljanska - Zavrč, kao i kod Višnjice. O tome su opširno pisali slovenski mediji, dok su hrvatski uglavnom prešućivali, pa tu treba tržiti razloge nekih hrvatskih čuđenja slovenskom odlukom o postavljanju ograde u čiju se ozbiljnost u nas još uvijek sumnja, dok se uloga hrvatskih vlasti u nekontroliranom ulasku migranata u Sloveniju prešućuje.

No da je hrvatska Vlada stajala iza ilegalnih prelazaka migranata preko hrvatsko-slovenske granice na području Varaždinske županije govori i to da su u pratnji autobusa s emigrantima koji su se zaustavljali na odmorištima autoceste Zagreb – Varaždin gdje su kupovali gotovo sve do čega se došlo, bili su i hrvatski policajci. Stoga nije jasno zašto se podizanju ograde čudi ministar Ranko Ostojić, odnosno što misle u hrvatskoj Vladi kada poručuju da će 'Hrvatska poduzeti sve potrebne mjere radi zaštite hrvatskih državnih interesa' i da 'građani Hrvatske mogu biti mirni jer je Vlada spremna reagirati na svaku situaciju'. Prilika da u Vladi pokažu 'sve potrebne mjere', stiže, čini se, i prije nego što su se nadali.