NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI

Pogledajte kako se prosvjedovalo diljem Hrvatske

Bionic
Reading

Prosvjedi su u subotu održani u 15-ak gradova u Hrvatskoj. Zajednička poruka je bila: 'Hoćemo izbore!' Prosvjedni folklor u svakom je gradu bio drukčiji: najoriginalnije je bilo u Čakovcu gdje je prosvjed organizirala Maja Lesar. Tamo su prema zgradi HDZ-a letjele role WC papira

Rijeka: Ostavili HDZ-ovcima 'ukras' na balkonu

'Ovako izgleda Hrvatska u režiji HDZ-a' natpis je koji su Riječani danas prosvjedujući donijeli preko Korza na Jadranski trg i štapovima ga, uz uzvike 'Vlado, odlazi!', objesili na balkon HDZ-ovih prostorija. Ispod natpisa je svima poznat prizor – čovjek koji puni svoju vrećicu otpacima iz kontejnera.


Petstotinjak glasnih Riječana ostavilo je taj veliki 'ukras' na Jadranskom trgu pa se, uz diskretnu policijsku pratnju, vratilo istim putem na most kod Kontinentala. Ispred gradske uprave u hodu su uzvikivali 'SDP, lopovi!', a 'Dolje Vlada, odmah i sada!' i 'HDZ lopovi!', tijekom cijelog marširanja.

Ovoga puta antivladini prosvjednici nosili su nove transparente, poput ‘Vaše statistike prava su bajka – ja još uvijek nisam majka!’, ‘Diskretna demokracija, ne trebamo stranke i vođe!’ ili ‘Imamo Hrvatsku (Švicarsku), a naša djeca i unučad - baje’.

Zaustavili su se na minutu kod fontane na Jelačićevom trgu i odali počast malom Ivanu iz Županje koji, nakon godine dana čekanja, nažalost nije dočekao operaciju srca.

U govorima kod Kontinentala, prije nego su se bacili na kuhani grah, prosvjednici su prozvali državne političare zbog veleizdaje, zatim nekadašnje simbole SDP-a i HDZ-a, Milana Bandića i Ivu Sanadera, Crkvu koja, kako su rekli, ima monopol i usuđuje se diktirati političke stavove ovoga naroda, dok su žene poseban pozdrav uputile ministru zdravstva Darku Milinoviću.

'Pozdrav gradonačelniku Vojku Obersnelu, koji je rekao policiji da nas ne dira', poručio je na kraju jedan Riječanin i zahvalio policiji koja im je otvorila put na uobičajenoj trasi.

Na antivladinom prosvjedu u Vinkovcima 50-ak sudionika

Za razliku od prije 10-ak dana kada ih je bilo oko 1.000, na antivladinom prosvjedu koji je u Vinkovcima u subotu uvečer organiziran putem društvene mreže Facebook okupilo se samo 50-ak prosvjednika. Prosvjednici su se okupili na Trgu bana Josipa Šokčevića u središtu grada, nakon čega su se zaputili u prosvjednu šetnju gradom skandirajući protiv Vlade, njezine predsjednice Jadranke Kosor i HDZ-a.

'Žao mi je što je izostala masovnost skupa kakva je bila prije 10 dana, kada nas je bilo oko tisuću. Ipak, i na ovaj način želimo poručiti kako građani sve teže žive, a brojni su Vinkovčani ostali bez posla. Nažalost, postalo je očito da građani ne osjećaju potrebu izaći na ulicu', poručio je okupljenima u ime organizatora Branimir Puškarić.

Prije prosvjedne šetnje Vinkovčani su na središnjem gradskom trgu zapalili svijeću i održali minutu šutnje za stradale u Japanu.

Fijasko i u Varaždinu

Uz uobičajene povike 'HDZ, lopovi, Jaco, odlazi', na varaždinskom protuvladinom prosvjedu uzvikivalo se i 'Grad baroka - bez Čehoka'. Treći po redu prosvjed u Varaždinu bio je dosad najslabije posjećen. Na središnjem gradskom trgu okupilo se dvjestotinjak sudionika, uglavnom malih i nezaposlenih, što je vjerojatno dobrim dijelom posljedica izostanka većeg broja zaposlenika Mundusa čije tvrtke upravo ovih dana odlaze u stečaj.

Naime, dok su na prethodnim prosvjedima njihovi transparenti bili najbrojniji, sada nije viđen nijedan, a tek nekolicina bila je ispisana protuvladinim porukama, ali i kritikama na račun lokalne vlasti. Štoviše, dio prosvjednika koji su nakon paljenja svijeća i polaganja ždralova za stradale u Japanu krenuli u prosvjednu šetnju ulicama nosio je na licu improviziran maske s likom varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i njegovog zamjenika Zlatka Horvata.

Slab odaziv i u Čakovcu, Virovitici i Đakovu

Prvi prosvjedi u subotu su se održali u Čakovcu, a zatim su, uz slab odziv, održani prosvjedi i u Virovitici i Đakovu.

Na središnjem Trgu Republike u Čakovcu okupilo se stotinjak građana, manje nego na prvom tzv. Facebook prosvjedu u tom gradu. Obratila im se organizatorica skupa Maja Lesar, kći saborskog zastupnika Dragutina Lesara, koja je tražila ostavku Vlade i prijevremene izbore.

Rekavši da je HDZ-ova Vlada prodala sve što se dalo prodati te da sada slijedi prodaja šuma, energije i voda, 'a vjerojatno i zraka', Lesar je istaknula da su oni na vlasti doslovce prodali Hrvatsku. Najnovije zaduženje je samo kupovanje vremena, rekla je i poručila da ostanak HDZ-ove Vlade na vlasti košta nekoliko milijuna dnevno i da je stoga 'smjena Kosoričine garniture potrebna što prije'.

Prosvjednici su se nakon toga uputili prema sjedištu HDZ-a Međimurske županije u Ulici Ruđera Boškovića koje su gađali toaletnim papirom.

Na protuvladinom prosvjedu u Virovitici u 14 sati okupilo se pedesetak građana ispred zgrade Gradske uprave, odakle su se uputili u šetnju gradskim ulicama uzvikujući: 'Svi na ulice!', 'Jaco, odlazi' , 'Tko to pada? Vlada!' i sl. Nezadovoljstvo su iskazali i transparentima kojima su, među ostalim, poručili : 'HDZ – kriminalna organizacija', 'Ujedinimo se i promijenimo sutra', 'Dosta tiranije i pljačke HDZ-a'. Ispred crkve Sv. Roka zapalili su svijeće i uz minutu šutnje odali počast žrtvama u Japanu.

Na današnji, treći protuvladin prosvjed u Đakovu došlo je samo dvadesetak građana. Njegov organizator, nezaposleni građevinski radnik Denis Sučić, nije skrivao razočaranje i ogorčenost slabim odazivom čime je zapravo samo nastavljen niz slabe posjećenosti prethodnih prosvjeda u Đakovu. Prosvjed je prošao bez transparenata i incidenata, tek uz povike: 'Jaco, odlazi!'

U Splitu 300 prosvjednika

Na prosvjedu u Splitu bilo je oko 300 građana, a uz veće ranije istaknute zahtjeve za prijevremene izbore i ostavku Vlade, večeras je pročitan tzv. manifest ulice u kojem se, među ostalim, traži 'treći put, posve različit od HDZ-ovog i SDP-ovog' te decentralizacija Hrvatske, zaustavljanje pogodovanju uvoznom lobiju i sprečavanje privatizacije prirodnih resursa. Govornici su večeras u Splitu, među ostalim, prozivali ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka govoreći da je on odgovoran što se prosvjednike legitimira te guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog jer smatraju da se ponaša 'zelenaški', a na transparentima su, među ostalim, poruke bile upućene i Crkvi i medijima.

U Zadru i Varaždinu
okupilo se po tristotinjak prosvjednika, a u Šibeniku i Osijeku po dvjestotinjak, dok je njih oko 150 prosvjedovalo u Puli. Dvadesetak građana izašlo je na prosvjede u Koprivnici i Đakovu