NA DNU DONA

Pogledajte izvlačenje savršeno očuvanog tenka s riječnog dna

22.02.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Skupina entuzijasta nedavno je iz ruske rijeke Don izvukla tenk T-34 koji se na dnu našao tijekom borbi u Drugom svjetskom ratu, a nakon što je pri izvlačenju pomogla i ruska vojska, tenk se našao u obližnjoj vojarni budući je prema tamošnjem zakonu ministarstvo obrane vlasnik svih napuštenih vojnih vozila na tlu Rusije

Akcija izvlačenja tenka s dna Dona započela je nakon što je ga je otkrio jedan kupač i o pronalasku obavijestio skupinu entuzijasta koji se bave zaštitom i očuvanjem vojne baštine. Oni su, pak, obavijestili ronioce koji su potvrdili kako je otkriveni tenk u potpunosti očuvan te kako unutar tenka nisu pronađeni ostaci posade.

Ronioci su potom tenk povezali metalnim lancima s borbeno-oklopnim vozila ruske vojske koja je pomogla u izvlačenju tenka na obalu, a zatim su pirotehničari uklonili sav eksplozivni materijal koji se nalazi na tenku.

Uslijedila je obnova tenka koji je sedamdesetak godina ležao na riječnom dnu te je on u punom sjaju postavljen na ulazu u obližnju vojarnu.

Stručnjaci za vojnu tehniku Drugog svjetskog rata smatraju kako se, obzirom na očuvanost, radi o nesvakidašnjem pronalasku, a dodatna nesvakidašnjost leži u činjenici kako tenk čija je cijev tek nekoliko centimetara virila iznad površine nije ranije uništen kako ne bi smetao prolasku brodova po Donu.