MJERKANJE UZ PIĆE

Pogled govori više od riječi: Zdravica Obame i Putina

29.09.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Nakon što su američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Putin jučer u UN-u održali govore o dramatičnoj situaciji u Siriji, pri čemu su očekivano zauzeli suprotne stavove, dva najmoćnika državnika na svijetu zajedno su večerala, a fotografija koja prikazuje zdravicu prije jela, govori više od riječi

Naime, iako su se Obama i Putin i u svojim govorima i na zajedničkom sastanku (prvom takvom nakon dvije godine) usuglasili oko pitanja Islamske države, koja po mišljenju obojice mora biti poražena, do razilaženja je došlo po pitanju još uvijek aktualnog sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

U izlaganjima za govornicom u sklopu zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u ponedjeljak ujutro, Obama i Putin iznijeli su različita stajališta o ratu u Siriji koji traje već četiri i pol godine i odnio je više od 240.000 života.

Ruski predsjednik, koji je pozvao na osnutak široke antiterorističke koalicije protiv džihadista IS-a, rekao je da je nužno u tom ratu osloniti se na predsjednika Sirije Bašara al-Asada. Obama je, pak, osudio logiku podupiranja 'tiranina' koji masakrira nedužnu djecu uz izgovor da bi bez njega stanje 'bilo još gore'.

Nakon izlaganja za govornicom, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon organizirao je ručak za neke od politički najvažnijih delegata, među kojima su se našli Obama i Putin. Prilikom zdravice na svoje su došli fotografi brojnih svjetskih novinskih agencija, koji su tako snimili zanimljivu zdravicu i još zanimljivije međusobne poglede Obame i Putina.

Američki predsjednik je tako digao čašu nazdravljajući Putinu smrtno ozbiljnog izraza lica, dok je Rus ostavio (samo)zadovoljniji dojam, jer mu smiješak nije silazio s lica.