KVAKA 23

Poglavlje o pravosuđu na Vijeću EU

25.05.2010 u 19:38

Bionic
Reading

Europska komisija je u utorak potvrdila da je predala nacrt pregovaračkog stajališta za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava i sada se oko otvaranje pregovora u tom poglavlju moraju suglasiti zemlje članice EU-a, pri čemu će veliku ulogu igrati ocjena hrvatske suradnje s Haškim sudom

'Nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a upućen je Vijeću EU-a', rečeno je u uredu povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. Povjerenik Fuele je početkom prošlog tjedna pred članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta izjavio da će 'napredak u suradnji s ICTY-jem biti ključan u uvjeravanju zemalja članica da se otvori to poglavlje'.

Pravosuđe i temeljna prava jedno je od tri poglavlja koja još nisu otvorena uz Tržišno natjecanje i Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. Hrvatska očekuje da će poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23) otvoriti prije ljetne stanke, to jest do kraja srpnja.

Danas je u Hrvatsku doša haški tužitelj Serge Brammertz, od čije će ocjene uvelike ovisiti skoro otvaranje pregovora u tom poglavlju. Nakon razgovora u Zagrebu Brammertz će Vijeću sigurnosti UN-a poslati pisano izvješće koje će usmeno predstaviti u New Yorku, najvjerojatnije 18. lipnja, u sklopu redovita polugodišnjeg izvješća o suradnji zemalja regije s ICTY-jem. Na Brammertzovoj ocjeni ponajviše inzistiraju Nizozemska i Velika Britanija.

Haško tužiteljstvo već dugo traži dostavu takozvanih topničkih dnevnika iz operacije 'Oluje' iz 1995., a službeni Zagreb ističe da je predao sve dokumente koje posjeduje i da potpuno surađuje sa sudom.

Isto stajalište imaju i Sjedinjene Američke Države, čiji je veleposlanik u Zagrebu nedavno izjavio da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em i da zaslužuje otvaranje pregovora u tom poglavlju.