MINISTRICA OBULJEN KORŽINEK

'Podjela na dobre neprofitne medije i zle komercijalne nije mi prihvatljiva'

12.11.2016 u 13:08

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek gostovala je u intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju te je govorila o aktualnim temama iz svoga sektora. Na početku razgovara kazala je da se oporavila od napada s desnice kojima je bila izložena prvih dana mandata

Obuljen Koržinek je odbacila kritike na svoj račun da se previše sviđa ljevici i kazala da su njezina uvjerenja uvijek bila bliska demokršćanskoj opciji. Ministrica smatra da hrvatska kultura nije ni lijeva ni desna i da mora reflektirati sve svjetonazore. Odgovarajući na pitanje u intervjuu za Hrvatski radio u kakvom je stanju pronašla sektor koji je u godinu dana promijenio tri ministra kazala je da sada intenzivno rade da se završi godina i pripreme izvještaji.

'Početkom siječnja će svatko tko je vezan uz kulturu znati na koliko novca može računati', poručila je ministrica. Najavila je da planira uspostaviti komunikaciju sa svim kritičarima i da cijeni suradnju s profesionalnim udrugama, ali ne može sa svim ponaosob komunicirati. 'Uvijek ćete naći u kulturi specifikum kulturne politike, ali ne možete nametati stvari i najbolje promjene dolaze odozdo prema gore', kazala je ministrica.

Na kritiku da je malo vremena posvetila razgovoru s udrugama kaže da je to bila reakcija udruga koje su zatražile prijem vezano uz najavljenu poreznu reformu. 'Zatražili su prijem, a došlo ih je 50 i naravno da ne možemo razgovarati sa svima. Dobila sam kvalitetne informacije. Vrata Ministarstva kulture će uvijek biti otvorena. Trebamo biti realni, ne živimo u idealnom svijetu', kazala je ministrica.

Naglasila je da je, što se tiče porezne reforme, važno to što ostaju olakšice za autorske honorare umjetnika. Govoreći o stanju u medijima, Obuljen Koržinek je kazala da će nastaviti raditi na medijskoj strategiji koju su započeli prethodnici i koja je gotovo završena, ali će paralelno gasiti požar. Kazala je da bi bila šteta da strategija padne u vodu jer je u nju uloženo mnogo vremena.

Odgovarajući na pitanje o neprofitnim medijima kazala je da ne zna zašto se stekao dojam da je ona protiv modela koji je ukinuo prethodnik Zlatko Hasanbegović te tvrdi da će i to biti dio medijske strategije. Međutim, ministrica smatra da taj model nije bio dobar te da je bio opterećen ideološkim i interesnim uvjerenjima. 'Podjela po kojoj su neprofitni mediji dobri, a komercijalni zli, nije mi prihvatljiva', poručila je.

Smatra da treba misliti na sustav u cjelini, a ne samo na neprofitne medije, i da se trebaju postaviti jasni kriteriji. Dala je primjer portala koji se bavi knjigom, a koji nije mogao računati na potporu Ministarstva jer su ga ograničavali kriteriji. Govoreći o HRT-u, ministrica smatra da novi v.d. glavnog ravnatelja Blago Markota mora voditi računa o poslovanju HRT-a u duhu dobrog gospodara te poštovati odredbe iz ugovora do izbora glavnog ravnatelja.

Ministrica također smatra da politika ne treba i ne smije imati utjecaj na HRT. 'Ono što je 2012. godine napravila tadašnja Kukuriku koalicija bio je velik korak natrag jer su u ruke vladajućoj većini dali upravljanje HRT-om', naglasila je. Tvrdi da se mora stabilizirati upravljanje i njezina je procjena da neće biti lako izmijeniti Zakon o HRT-u u kratkom roku, a da postignu potrebnu demokratičnost. 'Potrebna je široka javna rasprava, kao kada se donosio 2010. godine', zaključila je.