IVANOVIĆ ODVODIO BOŠNJAKE

Podignuta optužnica za genocid u Srebrenici

05.06.2009 u 17:18

Bionic
Reading

Tužiteljstvo BiH podignulo je u petak optužnicu protiv Željka Ivanovića, zvanog Arkan, kojega se tereti za genocid nad Bošnjacima na području Srebrenice u srpnju 1995., priopćilo je u petak tužiteljstvo

Ivanović je kao pripadnik specijalne policije Republike Srpske u srpnju 1995. sudjelovao u odvođenju više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandića u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će tamo biti pogubljeni.

U optužnici se precizira da je Ivanović čuvao stražu iza zgrade skladišta kako bi spriječio bijeg zarobljenika, dok su ih ostali pripadnici vojne policije likvidirali. Tužiteljstvo BiH smatra da je Ivanović sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem djelomičnog istrjebljenja bošnjačkog naroda s područja Srebrenice.

Postrojbe srpskih snaga u BiH likvidirale su u ljeto 1995. na području Srebrenice 8.000 Bošnjaka, što se smatra najtežim ratnim zločinom počinjenim na području Europe nakon Drugog svjetskog rata. Zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić tereti se za genocid, no još uvijek je nedostupan Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu koji je protiv njega podignuo optužnicu.

Nepravomoćnom presudom za genocid u Srebrenici prošle su godine osuđena sedmorica Srba, Milenko Trifunović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović, Miloš Stupar, Slobodan Jakovljević, Branislav Medan i Petar Mitrović. Sud BiH pravomoćno je osudio Vasu Todorovića i Mladena Blagojevića na šest godina za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.
Pred sudom BiH vodi se još pet sudskih predmeta za Srebrenicu.