županijski sud

Počinju suđenja Kalmeti za Remorker i Glavašu ponovno za 'garažu' i 'selotejp'

16.10.2017 u 08:23

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov ministar prometa Božidar Kalmeta i bivši mu stranački kolega, a danas čelnik HDSSB-a, Branimir Glavaš naći će se danas na optuženičkim klupama Županijskog suda u Zagrebu, svaki pod svojom optužnicom

Kalmetu Uskok tereti za izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta u slučaju Remorker te za narudžbu nikad prikazanog promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske, za kojega ga tužitelji terete da je ministarstvo oštetio za više od 600.000 kuna.

Uoči pripremnog ročišta Kalmeta je novinarima kazao da se veseli suđenju jer na sudu 'ne prolazi politikanstvo i kafanske priče' nego 'argumenti, činjenice, brojke, svjedoci' koji mu, kako je rekao, idu u prilog.

  • +28
Božidar Kalmeta Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker - Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket već su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro. Uoči nagodbe priznali su sve optužbe Uskoka koji tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

  • +11
Povratak Glavaša u Remetinec Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Branimiru Glavašu, pak, počinje ponovljeno suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima u slučajevima 'garaža' i 'selotejp', zbog čega je već odslužio većinu kazne. Pravomoćnu presudu ukinuo je Ustavni sud, a suđenje je trebalo početi u srpnju, no bilo je odgođeno dok se Glavašu nije skinuo imunitet koji ima kao zastupnik u Hrvatskom saboru.

Obojica optuženika od početka tvrde da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.