bivši ministar kulture

Počinje suđenje bivšem ministru kulture Šipušu, oštetio proračun za 68.000 kuna?

05.07.2017 u 07:20

Bionic
Reading

Suđenje bivšem pomoćniku ministrice kulture, a kasnije i ministru, Berislavu Šipušu, počinje u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu, i to iz drugog pokušaja. Suđenje je trebalo početi još u svibnju, ali je odgođeno zbog nedostatka trećeg člana sudskog vijeća. Novo ročište stoga je zakazano za 5. srpnja kada bi nakon čitanja optužnice trebali biti ispitani i prvi svjedoci

USKOK Šipuša tereti da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti jer je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture.

Prema Uskokovim tvrdnjama Šipuš je u gotovini podigao ukupno 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama u ukupnom iznosu višem od 64 tisuće kuna.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna 'obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu', dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Svoje ovlasti, smatra Uskok, Šipuš je koristio protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.