TOPLA, VLAŽNA JESEN

Početak studenog među najtoplijima zabilježenim!

11.11.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Prvih 10 dana studenoga bilo je iznadprosječno toplo, u Zagrebu je srednja temperatura bila viša još samo četiri puta u povijesti mjerenja, a pozitivna odstupanja najavljena su i za cijeli ovaj tjedan

Od studenog ni 's', piše u svojem Meteokutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Prvih devet dana studenoga srednja temperatura zraka, i najniža, i najviša i srednja dnevna bila je znatno viša od uobičajene. Iz analiza podataka DHMZ-a (www.meteo.hr) s postaja u zagrebačkome Maksimiru i na splitskome Marjanu može se zaključiti kako ovogodišnji početak studenoga nije rekordno topao, ali ni daleko od toga.

U Splitu je, primjerice, prošle godine bilo još toplije, najtoplije do sada u povijesti mjerenja, a u prošlome desetljeću još i 2008. i 2004. Prije toga, samo 1992. i 1962. godine.

I u Zagrebu je viša srednja najviša temperatura zraka prvih devet dana studenoga bila 2008. te još samo tri puta, a podaci postoje od 1949. Ako se ostvare prognoze temperatura za ovaj tjedan, za što postoji vrlo velika vjerojatnost, i cijela prva polovina mjeseca bit će i u Zagrebu i u Splitu među pet najtoplijih u povijesti.

Ponovno kiša, ponegdje i obilna

Kao i prognoze iznadprosječne topline, i one za ponegdje obilniju kišu bile su dobre. Iako bi se vjerojatno malo tko žalio da nisu... Prošli je tjedan na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru mjestimice palo i više od 100 litara kiše po četvornome metru, i to u samo pet dana, primjerice u Delnicama, Pazinu, Bakru i Kukuljanovu, a na Pargu i u Crnom Lugu čak oko 200 litara! Pritom na Pargu u manje od 24 sata čak 102 litre, a od početka mjeseca do jutros gotovo kao u prosječnom cijelom studenom!

Ponovno obilnije kiše osobito će biti od utorka navečer do četvrtka navečer, gdjegod i više od 100 litara po četvornome metru, opet na Jadranu i područjima uz njega.

Nakon vjerojatnog predaha od kiše u petak, veliki su izgledi za nastavak kišnog razdoblja u mnogim krajevima Hrvatske već za vikend, i početkom sljedećega tjedna.

Jugo, valovi

Osim kiše i mogućih neverina, prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju i na ponovno jačanje juga koje će ponegdje već danas i sutra te posebice u srijedu biti jako i olujno, najprije samo na udare, a u srijedu čak i srednja brzina juga može biti veća od 60 km/h. Pritom će i visina valova ponovno vjerojatno biti i oko četiri metra, mjestimice i veća.