napeto na granici

Počeo virtualni sastanak Bidena i Putina; Rusiji prijete sankcije ako napadne Ukrajinu?

07.12.2021 u 17:53

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su na virtualnom sastanku započeli razgovore o Ukrajini i ostalim temama, izvijestila je ruska televizija. Prema američkim dužnosnicima, Biden će reći Putinu da će se, ukoliko izvrši invaziju na Ukrajini, Rusija i njezine banke naći na udaru do sada najstrožih sankcija.

Sankcijama bi mogle biti pogođene najveće ruske banke, a time sposobnost Moskve da rublje konvertira u dolare i ostale valute.

Kremlj je više puta odbacio optužbe da planira invaziju na Ukrajinu te ponavlja da je raspoređivanje vojnika na granici s Ukrajinom isključivo obrambene naravi.

Štoviše, Rusija strahuje od ukrajinskih namjera i traži jamstva da Kijev neće posegnuti za silom da vrati teritorij koji je pod kontrolom proruskih separatista.

No, Moskve sve više diže glas zbog zapadne vojne pomoći Ukrajini te poručuje da želi imati "dobre, predvidljive odnose sa SAD-om".

"Rusija ne namjerava nikoga napasti, ali gajimo određene zabrinutosti i imamo vlastite crvene linije", kazao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

  • +3
Ruski tenkovi prije posljednjih preinaka Izvor: Profimedia / Autor: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Ukrajina i snage NATO-a, međutim, ne prestaju prozivati Rusiju za gomilanje vojnika blizu granice i planiranje napada. Moskva to poriče, a SAD poziva obje zemlje da se vrate nizu sporazuma potpisanih 2014. i 2015. čiji je cilj okončanje rata u istočnoj Ukrajini.

Prije svog prvog izravnog razgovora s Putinom od srpnja, Biden se u ponedjeljak konzultirao s europskim saveznicima o mogućim sankcijama protiv Rusije i zatražio čvrst zajednički stav u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. 

"Jasno će dati do znanja da će Rusija pretrpjeti stvarnu štetu ako odluči nastaviti, ali će dati do znanja i da postoji učinkovit način za napredak u pogledu diplomacije", rekao je dužnosnik novinarima.

Dvojica lidera ulaze u pregovore s oskudnim prostorom za postizanje kompromisa, ocjenjuje Reuters.

Putin će tražiti pravno obvezujuća sigurnosna jamstva da se NATO više neće širiti na istok niti razmještati svoje oružje blizu ruskog teritorija, uključujući u Ukrajini.