propisivao se za mršavljenje

Počelo suđenje u slučaju kontroverznog lijeka za dijabetes koji je usmrtio stotine ljudi

23.09.2019 u 16:40

Bionic
Reading

Devet godina nakon skandala u vezi lijeka za dijabetes Mediator koji se propisivalo za mršavljenje, a koji se smatra krivim za stotine smrtnih slučajeva u Francuskoj, u Parizu je u ponedjeljak počelo suđenje protiv njegova proizvođača laboratorija Servier i Nacionalne agencije za lijekove

Devet godina nakon skandala u vezi lijeka za dijabetes Mediator koji se propisivalo za mršavljenje, a koji se smatra krivim za stotine smrtnih slučajeva u Francuskoj, u Parizu je u ponedjeljak počelo suđenje protiv njegova proizvođača laboratorija Servier i Nacionalne agencije za lijekove.

Na optuženičkoj klupi u tom slučaju, jednom od najvećih zdravstvenih skandala u Francuskoj, nalaze se farmaceutska grupa sa svojih devet podružnica, Nacionalna agencija za sigurnost lijekova (ANSM) i nekoliko njezinih članova optuženih za povezanost s grupom Servier. Nasuprot njima su odvjetnici tužitelja koji predstavljaju tisuće oštećenih građana.

Do 30. travnja 2020., datuma kada bi trebao završiti taj veliki proces, u raspravama na sudu pokušat će se dati odgovor na pitanje kako je taj lijek, namijenjen dijabetičarima, ali u velikoj mjeri korišten kao lijek za suzbijanje gladi, mogao biti propisivan tijekom pune 33 godine unatoč opetovanim upozorenjima da je opasan za zdravlje?

Jedan od odvjetnika žrtava, Charles Joseph-Oudin, smatra da je "laboratorij namjerno lagao i skrivao opasna svojstva lijeka" brinući se za "profit". Grupa Servier to odbacuje,. "Ništa nije upućivalo na rizik prije 2009." i povlačenja lijeka s tržišta, rekao je jedan od savjetnika tvrtke, Francois de Castro.

Do njegova povlačenja s tržišta 30. studenoga 2009., Mediator je u Francuskoj koristilo pet milijuna ljudi. Uzrok je teških lezija na srčanim zaliscima i pulmonalne arterijske hipertenzije, rijetke i smrtonosne bolesti, i dugoročno mogao bi biti odgovoran za 2100 smrtnih slučajeva, po mišljenju sudskih stručnjaka.

"To što se dogodilo je strašno. Ignoriralo se ljudske živote", rekla je prije audijencije jedna od tužiteljica, Christine Langellier (56), kojoj je Mediator bio propisan 1995. za mršavljenje, sa "strašnim posljedicama".

Optužbe se najvećim dijelom odnose na "tešku prijevaru", budući da je istraga o "ubojstvima i ozljedama iz nehaja" još u tijeku. No slučajevi 91 žrtve, od kojih je četvero umrlo a stručnjaci su za njih utvrdili sigurnu uzročnu povezanost njihovih oboljenja s uzimanjem Mediatora, dodani su na popis onih koji će biti saslušani pred sudom.

Žrtve "bolesne, razočarane, bez novca"

No, velik broj žrtava pristao je na nagodbu sa Servierom da odustanu od kaznenog progona, rekao je Jean-Christophe Coubris, odvjetnik koji zastupa 1650 tužitelja.

"Bolesni, daleko, razočarani, bez novca", mnoge žrtve neće doći na suđenje, rekao je Joseph-Oudin, koji želi "izbjeći da to bude samo sudski proces sa stručnjacima". "Treba podsjetiti sud na zastrašujuću realnost tragedija i loših posljedica Mediatora", naglasio je.

Glavni protagonist, osnivač laboratorija Jacques Servier, umro je 2014. u dobi od 92 godine, na veliku žalost žrtava koje bi rado da odgovara na sudu, rekao je Coubris.

Grupa Servier, koja je i dalje velik igrač u svojem sektoru, i kojom upravlja nizozemska pravna zaklada, odgovarat će za sedam kaznenih djela, među kojima je prijevara socijalnog osiguranja.

ANSM će odgovarati za "ubojstva i ozljede iz nehaja" jer je kasno povukao lijek unatoč velikom broju upozorenja o njegovim rizicima od sredine 1990-ih.

Mediator je povučen s tržišta 1997. u Švicarskoj te 2003. u Španjolskoj i Italiji. Belgija 1977. nije dopustila prodaju tog lijeka na svojem tržištu.

Grupa Servier i ANSM mogli bi naposljetku platiti novčane kazne i odštete mnogobrojnim žrtvama.

Predviđeno je oko 110 sudskih ročišta, do kraja travnja 2020.