ORGANIZIRANI KRIMINAL

Počelo suđenje 'rimskoj mafiji', grupi političara i gangstera

05.11.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Raznolika skupina političara s ljevice i desnice, bivši neofašistički terorist i nekolicina šefova rimskih javnih poduzeća dovedeni su u četvrtak na optuženičku klupu, na početku velikog suđenja za korupciju i organizirani kriminal nalik mafijaškom u talijanskom glavnom gradu

Od prosinca prošle godine 80 ljudi je privedeno u sklopu istrage nazvane 'Mafia Capitale'. Protiv njih 46 pokrenut je kazneni postupak.

Massimo Carminati, nekoć pripadnik neofašističke skupine Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR) i šef rimskog podzemlja, optužen je za vođenje kriminalne organizacije koja je potkupljivala rimske političare i gradske dužnosnike kako bi pobijeđivala na natječajima za prikupljanje smeća, održavanje parkova i izbjegličkih skloništa.

Salvatore Buzzi, ubojica povezan s krajnjom ljevicom, optužen je da mu je bio glavni pomoćnik. Obojica su u zatvoru pod maksimalnim sigurnosnim režimom kakvi su obično rezervirani za opasne mafijaše.

Među ostalim optuženicima visokog profila su Franco Panzironi, bivši šef rimske 'čistoće' i Luca Odevaine, bivši suradnik bivšeg rimskog gradonačelnika Waltera Wetronija (2001.-2008.) i neuspješnog kandidata lijevog centra za talijanskog premijera 2008.

Većina optužbi odnosi se na razdoblje od 2008. do 2013. u vrijeme gradonačelničkog mandata desničara Giannija Alemana, koji je isto pod istragom, ali djelomično se proteže i na mandat njegova nasljednika s ljevice Ignazija Marina, koji nije pod istragom i tvrdi da je pomogao u otkrivanju kriminala u glavnom gradu.

Za tužitelje će biti ključno da dokažu da su Carminati i Buzzi vodili mafijašku organizaciju, što u Italiji donosi mnogo teže zatvorske kazne. Time bi se dokazalo i postojanje pete mafijaške organizacije u Italiji, rimske, uz sicilijansku Cosa Nostru, kalabrešku Ndranghetu, napolitansku Camorru i apulijsku Sacru Coronu Unitu

Očekuju se da će suđenje trajati do srpnja. Carminati i Buzzi će svjedočiti videovezom iz svojih dobro čuvanih ćelija. Tužitelji su uvjereni da će na suđenju ogoliti višegodišnju sustavnu korupciju među rimskim političarima, birokratima i menadžerima u sprezi s 'mafijašima'. Mediji pišu da tužitelji imaju 36 tisuća sati snimljenih razgovora, čak i tajno snimljene video materijale primanja mita.