'Tjedan IZBJEGLICAma'

Organizacije civilnog društva pozvale Vladu da zaštiti izbjeglice

15.06.2020 u 14:46

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, u ponedjeljak je počela akcija Tjedan IZBJEGLICAma kako bi se upozorilo na tešku situaciji onih koji su bili prisiljeni napustiti domove i pozvalo nadležne da donesu mjere za njihovu zaštitu

Koordinacija za integraciju izbjeglica održale je konferenciju za novinare pred zgradom Vlade te su pozvali nadležne da donesu mjere za zaštitu najranjivijih, a među koje spadaju i izbjeglice. Lucija Mulalić iz Centra za mirovne studije je istaknula da bi mjere morale umanjiti ili spriječiti brojne probleme izbjeglica, osobito u vrijeme krize.

Podsjetila je da se Tjedni IZBJEGLICAma održavaju već sedmu godinu zaredom i naglasila je da ove godine žele skrenuti pažnju na teškoće izbjeglica u ostvarivanju prava, a osobito u vrijeme koronakrize kada su na osobitom udaru zbog gubitka posla, nemogućnosti pronalaska smještaja i sl.

'Identificirali smo desetke obitelji kojima ističe dvogodišnja subvencija za stanovanje. U ovo vrijeme tim je ljudima teško pronaći posao pa su velikom riziku od beskućništva', rekla je. Upozorila je i da djeca izbjeglica, iz raznih razloga primjerice tehničkih uvjeta ili nepoznavanja jezika, nisu bila u mogućnosti pratiti nastavu na daljinu što im otežava integraciju. Mulalić je istaknula da je integracija dvosmjeran proces i onih koji dolaze, i onih koji ih trebaju prihvatiti. Ove godine se u sklopu Tjedna održava niz aktivnosti poput online panela i okruglih stolova, interaktivnih radionica, izložbe fotografija, kazališne predstave, webinara te zajedničkih druženja.

Tjedan IZBJEGLICAma već je počeo u Kutarevu akcijom 'Žene ženama'. Tjedan će biti održan od 15. do 27. lipnja u Karlovcu, Sisku, Kutini, Slavonskom Brodu, Splitu, Zadru, Zagrebu, Kuterevu i Ježevu. U ponedjeljak je počeo i okrugli stol 'Integracija izbjeglica - nove prilike za učenje' u Karlovcu, u organizaciji Udruge Mi - Split, Carpe Diem i Isusovačke službe za izbjeglice, a u 18 sati najavljen je online panel rasprava GOOD inicijative i Centra za mirovne studije 'Pristup obrazovanju – škola na daljinu, učenici na marginu'. Koordinacija za integraciju neformalna je mreža organizacija civilnog društva koje kroz svoj rad pružaju podršku izbjeglicama u integraciji. Akciju podržava 15-ak organizacija.