NOVA HRVATSKA SAMOUPRAVA U BIH?

Počele pripreme za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2011 18:16
  • Objavljeno 22.03.2011 u 18:08
Dragan Čović hdz bih

Dragan Čović hdz bih

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Predsjednici HDZ-a Bosne i Hercegovine i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić održali su u utorak s čelnicima nekoliko drugih hrvatskih stranaka sastanak poticajnog odbora za sazivanje Hrvatskoga narodnog sabora

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, predsjednici Hrvatske seljačke stranke Ljiljana Lovrić, HSP Herceg-Bosne Vesna Pinjuh i HKDU-a Ivan Musa izrazili su potporu zaključcima dva HDZ-a u BiH. Te dvije stranke najavile su da neće poštivati odluke nelegalno izabrane izvršne vlasti u Federaciji BiH te su podržali inicijativu za održavanje Hrvatskog narodnog sabora.


Na sastanku u Mostaru upućen je poziv i drugim hrvatskim strankama da se pridruže organizaciji sazivanja Hrvatskog narodnog sabora te je utvrđen organizacijski odbor za njegovo sazivanje.

Hrvatski narodni sabor (HNS) utemeljen je 2000. godine u Novome Travniku a činili su ga izabrani hrvatski zastupnici iz općinskih vijeća, županijskog, entitetskog i državnog Parlamenta. Njihov cilj bio je upozoriti na ustavnu neravnopravnost Hrvata u vlasti. HNS je 3. ožujka 2001. proglasio Hrvatsku samoupravu čiji je cilj bio suprotstaviti se odlukama vlasti Federacije i države BiH iz koje su bili isključene stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata, prvenstveno HDZ BiH.

Hrvatski narodni sabor nikada nije službeno ugašen, ali je prestao s radom, a Hrvatska samouprava raspuštena je potkraj 2001. kada su zastupnici HDZ-a počeli sudjelovati u radu parlamenata Federacije i države BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi