sastanak u pakracu

Počela sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem; evo o čemu će se razgovarati

19.12.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu je Pakracu počela sedma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojoj su glavne teme vezane uz ulaganje u zdravstvo i turizam

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac na sjednici će izvijestiti o provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a ministar zdravstva Milan Kujundžić govorit će o kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav. Uz to, ,ministar turizma Gari Cappelli osvrnut će se na razvoju turizma na kontinentu.

Članovima Savjeta će se uvodno, nakon premijera Plenkovića, obratiti i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević te gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nazoče i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ostali članovi Savjeta.

Po završetku sjednice bit će potpisani ugovori i uručene odluke za područje Slavonije, Baranje i Srijema, kao i tabularna isprava Gradu Pakracu.

Prije početka sjednice Savjeta premijer Plenković sastao se s ravnateljicom Opće bolnice Pakrac i Bolnice hrvatskih veterana Marinom Major te je obišao bolnički prostor.

Također, ispred biste predsjednika Kriznog štaba Zapadne Slavonije 1991. godine dr. Ivana Šretera zapalio je svijeću, a potom se u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" susreo s pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević, zamjenikom gradonačelnice Marijanom Šircem te predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Pakraca Miroslavom Ivančićem.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine, kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima i Belom Manastiru.