stiže nova uredba

Pobuna na Makarskoj rivijeri: 'Ne pripajajte nam imotski Vodovod, nećemo plaćati skuplju vodu!'

28.06.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Ovih dana na Makarskoj rivijeri vrije, ali ne zbog dolaska ljeta i sunca, već zbog vodovoda. Točnije, zbog Uredbe o uslužnim područjima, koja predviđa spajanje 'Vodovoda Makarska' i 'Vodovoda Imotske krajine'

Prema toj, uredbi, kojoj je rok za donošenje 15. srpnja, uspostavilo bi se 41 uslužno područje u Hrvatskoj, a uslužno područje 37 čiji je preuzimatelj 'Vodovod Makarska', obuhvatilo bi gradove Imotski i Makarska te općine Baška Voda, Brela, Cista Provo, Lokvičići, Lovreć, Podbablje, Podgora, Proložac, Runovići, Tučepi, Zagvozd i Zmijavci te naselje Žlibina iz grada Vrgorca, naselja Drvenik i Zaostrog iz općine Gradac, naselje Grabovac, dio naselja Kreševo (Brdo), dio naselja Katuni (Brdo) i dio naselja Žeževica (Gornja Žeževica) iz općine Šestanovac, piše Slobodna Dalmacija.

No, ideja da se spoje 'Vodovod Makarska' i 'Vodovod Imotske krajine', naišla je na žestoke kritike, ne samo iz makarskog 'Vodovoda', nego i od čelnika lokalne samouprave.

Problem je, ne samo u činjenici da dosadašnja uslužna područja u Makarskoj i Imotskoj krajini dijeli fizička barijera planine Biokovo bez ikakve mogućnosti povezivanja sustava, nego i u budućoj cijeni vode.

'Sve jedinice lokalne samouprave Makarskog primorja i "Vodovod Makarska" se u cijelosti protive takvom prijedlogu i to smo naveli u očitovanjima prilikom savjetovanja. Navodimo i da "Vodovod Imotske krajine" ima veću cijenu vode od "Vodovoda Makarska". S obzirom na to da se predviđa ujednačavanje cijena vode na cijelom uslužnom području u roku prilagodbe, za očekivati je da će građanima s područja "Vodovoda Makarska" doći do poskupljenja vode, samo iz činjenice pokrivanja troškova na cijelom uslužnom području, dok bi na imotskom području moglo doći do snižavanja cijene', kazao je direktor makarskog 'Vodovoda' Ivica Nuić. Protivnik pripajanja je i makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

'Grad Makarska smatra da "Vodovod Makarska" ima sve zakonske preduvjete da ostane samostalni isporučitelj vodnih usluga. Spajanje s "Vodovodom Imotske krajine" je štetno i pogubno za obje strane. Više je razloga tomu, a najočitiji su da će donošenje odluka (izglasavanje) u društvu preuzimatelju biti paralizirano zbog gradova i velikog broja općina s pravom glasa u Skupštini, a vodoopskrbni sustavi nisu uopće fizički povezani, te zbog prirodne barijere nikada neće ni biti spojeni, pa nema niti smisla da budu povezani u jedno društvo. Ogromni gubici "Vodovoda Imotska krajina" morat će biti nepravedno sanirani novcima građana Makarskog primorja, a spajanjem uslužno područje 37 neće ostvariti ciljeve zbog kojih se u konačnici i radi spajanje, a to su ciljevi priuštivosti i samoodrživosti. Spajanje će u stvarnosti dovesti do značajnog povećanja cijene vode stanovnicima Makarskog primorja, a također će se ugroziti sustav vodoopskrbe Makarskog primorja', ističe Paunović.

Slobodna Dalmacija razgovarala je i s čelnicima Podgore, Brela, Tučepa i Baške vode koji se taođer protive ovakvoj ideji, dok u 'Vodovodu Imotske krajine', nisu imali komentar na upit novinara.