analiza gonga

Pobjedu na izborima najskuplje je platio Dalibor Milan, a najjeftinije je prošao Bandić

04.12.2017 u 22:25

Bionic
Reading

Analizirajući troškove gradonačelničkih kampanja u četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku - te u Metkoviću, GONG je izračunao da je pobjedu na lokalnim izborima najskuplje platio HDZ-ov gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. U kampanji je potrošio 77 tisuća kuna, a u drugom krugu izbora osvojio je 4576 glasova, što znači da je svaki glas 'platio' skoro 17 kuna

Njegova protukandidatkinja Katarina Ujdur iz Mosta bila je efikasnija. U kampanji je potrošila 18 tisuća kuna pa ispada da je svaki od 4446 glasova platila malo više od četiri kune.

GONG je u izvještaju o lokalnim izborima analizirao i kampanju u glavnom gradu. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u drugom krugu izbora potrošio je 208 tisuća kuna, dok je njegova protukandidatkinja Anka Mrak Taritaš potrošila 348 tisuća kuna.

Prema toj računici, Bandić je svaki glas platio 1,41 kunu, a Mrak Taritaš 2,65 kuna. 

U GONG-u se čude tome što je Željko Kerum u izvješću naveo da u drugom krugu kampanje nije potrošio nijednu kunu. Tako ispada da je Kerum dobio glasove 'besplatno' dok je njegov protukandidat, HDZ-ov gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara za svaki dobiveni glas u kampanji potrošio po 13,94 kune.   

  • +4
Izborni stožer Željka Keruma Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

U drugom krugu gradonačelničkih izbora u Rijeci i Osijeku GONG nije zabilježio velika odstupanja u troškovima kampanja kandidata u odnosu na broj osvojenih glasova. 

Riječki gradonačelnik, SDP-ov Vojko Obersnel potrošio je 11,26 kuna po osvojenom glasu, a njegov protukandidat Hrvoje Burić 9,1 kunu. 

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić u kampanji je za svaki osvojeni glas potrošio 9,77 kuna, a njegova protukandidatkinja Ivana Šojat (HDZ) svaki je glas 'platila' osam i pol kuna.  

U GONG-u navode da su se služili podacima iz financijskih izvješća koja su objavljena do 27. svibnja, zadnjeg roka za njihovu predaju nadležnim izbornim povjerenstvima. Napominju kako je bilo vrlo teško pronaći financijska izvješća jer nisu objavljena na jednom mjestu te da su formati objave, pretraživost i preglednost i dalje na nezadovoljavajućoj razini. 

'Nadzor financiranja izborne promidžbe trebao bi obuhvatiti i takozvanu zloupotrebu javnih resursa u kampanji trošenjem sredstava općina, gradova i županija. GONG je zaprimao prijave da su se događali slučajevi da su, primjerice, komunalni redari bili angažirani u kampanji za svog šefa - kandidata na izborima (Općina Vir), potpisi za kandidature su se skupljali u nekim bolnicama i školama (Zagreb) ili da su PR službe nekih gradova i županija bile upregnute u kampanjama (Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Vir)', upozorili su iz GONG-a u svom izvješću o lokalnim izborima.

U GONG-u upozoravaju kako su se na lokalnim izborima pojavili slučajevi ponovnog prijavljivanja mogućih fiktivnih prebivališta. Pa i u Metkoviću, u kojem je broj birača u odnosu na parlamentarne izbore 2016. povećan za njih 248.

  • +2
Lokalni izbori 2017.: Most nezavisnih lista Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Očito je da je za vrijeme ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića došlo do sređivanja evidencije prebivališta u smislu odjavljivanja takozvanih fiktivnih prebivališta, a onda se naglo pred lokalne izbore povećava broj novoprijavljenih birača, što može ukazivati na prijavu tzv. fiktivnih prebivališta u cilju izborne manipulacije koja je očito mogla ozbiljno utjecati na rezultat izbora jer je u prvom krugu razlika glasova između MOST-ove kandidatkinje Katarine Ujdur i HDZ-ova kandidata Dalibora Milana bila samo 182 glasa (Ujdur 3629, Milan 3447).

U drugom krugu ta je razlika iznosila samo 130 glasova (Ujdur 4446, Milan 4576). Ovaj primjer pokazuje način na koji se administrativno 'u skladu sa zakonom' može manipulirati izbornim rezultatima i iskriviti stvarnu volju birača', poručili su iz GONG-a.