PRVO OBRAĆANJE NJEMAČKOJ

Pobjednica Merkel: Hrvatska se mora držati dogovorenog!

23.09.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Angela Merkel održala je oko 13 sati svoju prvu press konferenciju nakon jučerašnjeg izbornog trijumfa. Govorilo se o mogućim koalicijama, budućnosti Europske unije, ali je i postavljeno pitanje o posjetu kancelarke Hrvatskoj, koja je odgovorila da će rado doći ako se Hrvatska bude držala onoga što je dogovoreno u pregovorima

Njemačka kancelarka i predsjednica CDU Angela Merkel izašla je danas pred medije u berlinskoj centrali svoje stranke u plavom sakou i tamnim hlačama, očito svjesna da će boja njezine odjeće biti tema medijskih spekulacija o mogućoj koaliciji. I nije se prevarila, jer je jedno od posljednjih pitanja bilo baš o tome, što je Merkel dalo priliku za bljesak humora: 'Jutros sam gledala u ormar i odlučila se da neću obući ništa crveno, pa ni zeleno, nego sam izabrala neutralnu kombinaciju.'

No prije nego što se Merkel počela šaliti s novinarima na polusatnoj press konferenciji, govorilo se o ozbiljnim temama. Njemačka kancelarka istaknula je da je CDU 'pokazao da je velika narodna stranka', koja je 'puna mladih ljudi', a svi zajedno mogu očekivati 'moderan unutarstranački rad'. Merkel se javno zahvalila na podršci i svom suprugu, profesoru kemije Joachimu Saueru, koji se rijetko pojavljuje u javnosti. 'Svašta on mora izdržati', zagonetno je izjavila Merkel.

Kada je pak riječ o potencijalnoj koaliciji za njezin treći kancelarski mandat na čelu Njemačke, Merkel nije isključila ni savez sa Zelenima niti sa SPD-om, istaknuvši da još nije bilo razgovora među strankama. Svojem urušenom koalicijskom partneru iz prethodne četiri godine, liberalnom FDP-u koji je ostao izvan Bundestaga, Merkel je ponudila nekoliko riječi utjehe, ali nije htjela 'analizirati rezultate drugih stranaka'. Zato je naglasila da CDU 'vrlo ozbiljno uzima odgovornost koju je dobio od građana'.

Novinari su pitali i o budućem kursu Njemačke u europskoj politici, na što je Merkel rekla da velikih promjena neće biti. Za Merkel je EU 'prostor slobode' i 'zajednica istih vrijednosti', za koju model trebaju biti njemačke reforme iz proteklog desetljeća: 'Ako smo mi uspjeli, onda mogu i svi drugi.' Ukratko, politika štednje se nastavlja, s time da je Merkel istaknula kako je osobno inzistirala da u novom sedmogodišnjem budžetu EU-a bude i mnogo sredstava za investicije, koje bi trebale pokrenuti gospodarski rast članica.

Među posljednjim pitanjima koja su upućena Angeli Merkel bilo je i ono novinara Hrvoja Krešića s hrvatskog RTL-a, koji je kancelarku pitao hoće li uskoro posjetiti Hrvatsku, kako je obećala prije izbora. 'Moram prvo sastaviti novu vladu', odgovorila je Merkel, ali dodala i kako će drage volje doći u Hrvatsku dodavši da bi 'bilo dobro da se Hrvatska drži stvari koje su dogovorene prije ulaska u Uniju'.