jednostrano odredili kamatu

Pobjeda dužnika u 'švicarcima', Vrhovni sud presjekao: To je nezakonito

28.03.2019 u 16:17

Bionic
Reading

Vrhovni sud donio je presudu o nezakonitosti kamata kredita u 'švicarcima' u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014.

'VSRH je presudio: Odluka banke o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nije zakonita

U svojoj odluci Rev-1172/18 VSRH je zaključio, da banka u navedenom razdoblju, nije uskladila svoje poslovanje glede promjenjivih kamata za kredite u CHF s odredbom čl. 5. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

Naime, iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope.

Time je po shvaćanju VSRH, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke, pa osnovano korisnik kredita zahtjeva vraćanje tog iznosa.

Za napomenuti je, da ovom odlukom nije promijenjeno pravno shvaćanje zauzeto u presudi ovog suda posl. br. Rev 2245/17 od 20. ožujka 2018', stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

'Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope', stoji u odluci Vrhovnog suda koju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Na Facebooku je po objavi presude reagirao i lider Udruge Franak i saborski zastupnik stranke Snage, Goran Aleksić, koji je napisao kako se još uvijek ne zna stav o konverzijama, jer u presudi ona nije bila razmatrana.