PRAVDA ZA RATNI ZLOČIN IZ DALJA

Po 12 godina zatvora monstrumima koji su silovali djevojku pred obitelji

04.09.2013 u 10:46

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud proglasio je danas Ljubinka Radoševića i Vojislava Grčića krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Dalju u kolovozu 1991. godine te ih obojicu nepravomoćno osudio na po 12 godina zatvora

Optužnica ih je teretila da su tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka RH, kao pripadnici paravojne Teritorijalne obrane Dalja fizički i psihički zlostavljali članove jedne obitelji zbog njihove hrvatske nacionalnosti, pri čemu je silovana tada 20-godišnja Zorana Miđić.

Okrivljenike se teretilo da su, neutvrđenog dana, u kolovoza 1991. godine došli u kuću ove obitelji s još nekoliko pripadnika TO, koji su s uperenim puškama prema svim članovima obitelji, po zapovijedi prvookrivljenog Radoševića, svezali ruke i stavili nož pod vrat tada 36-godišnjem ocu te ga natjerali da zajedno s tada 38-godišnjom suprugom, 13-godišnjom kćerkom te 10-godišnjim sinom, gledaju kako sada jedna pokojna osoba i drugookrivljenik Grčić, te potom još jedan nepoznati pripadnik TO, siluju njihovu tada 20-godišnju kćer.

Prvookrivljenog Radoševića se tereti da je 1. kolovoza 1991. s nekoliko pripadnika TO razvalio ulazna vrata i nasilno ušao u kuću te obitelji gdje je pred ostalim članovima obitelji udarao šakama i nogama po glavi i tijelu tada 36-godišnjeg oca, a zatim mu u vrat zabio injekciju s nepoznatim sadržajem te ga tako omamljenog odveli na nepoznato mjesto, dok su ostale članove obitelji zatvorili u drugu kuću.


Drugookrivljenika Grčića se tereti da je 1. kolovoza 1991. nasilno s jednom sada pokojnom osobom i još jednim nepoznatim pripadnikom TO odveo tada 20-godišnju kćer u blizinu željezničke stanice i potom silovali. Sudsko vijeće ocijenilo je kako je dokaznim postupkom te iskazima svjedoka, oštećenika i silovane oštećenice nepobitno utvrđeno da su okrivljenici počinili ovo kazneno djelo.

Iako nije formalno utvrđeno da je okrivljeni Radošević imao zapovjednu funkciju, iz iskaza svjedoka očito je da su ga ostali počinitelji slušali i ispunjavali njegove zapovjedi. Sudac Zvonko Vekić kazao je kako je Sud, pri odmjeravanju kazne, uzeo u obzir bezobzirnost, bešćutnost i okrutnost, koju su Radošević i Grčić pokazali pri počinjenju ovoga kaznenog djela. Odlukom Vijeća u kaznu im je uračunat boravak u istražnom zatvoru, u kojem se nalaze od svibnja prošle godine, a istražni zatvor im je produljen do pravomoćnosti presude.

Nakon izricanja presude oštećenica Miđić kazala je novinarima kako je sretna i zadovoljna spoznajom da su počinitelji 'dobili što su zaslužili', ali da bi voljela da je kazna još i veća. Predsjednica Udruge 'Žene u Domovinskom ratu' Marija Slišković ocijenila je kako ni jedna izrečena kazna 'ne može osnažiti ljude kojima su uništeni životi' te da nije dobro što se sudski proces odvijao s tolikim zakašnjenjem.

Zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Miroslav Dasović izrazio je zadovoljstvo presudom, dok će se o žalbi odlučiti nakon zaprimanja pismenog otpravka presude, ali će se najvjerovatnije žaliti, s obzirom na težinu zločina.