GRAD 2000

Pljušte optužbe: Srbi prodali rakete Ukrajincima, a evo kako su zaobilaznim putem stigle na bojišnicu

03.03.2023 u 06:30

Bionic
Reading

Ruski portali objavili su, a ukrajinski potkrijepili fotografijama, da je srbijanska tvrtka Krušik dopremila ukrajinskoj vojsci 3500 raketa tipa Grad 2000 kalibra 122 milimetra. Krušik je demantirao prodaju oružja preko posrednika, a negiranju se pridružio i srbijanski ministar obrane Miloš Vučičević kazavši da Beograd ne izvozi oružje u Ukrajinu ni u Rusiju. Evo što znamo o već drugoj aferi u kojoj se Srbija optužuje za prešutnu prodaju oružja zaraćenim stranama

Analitičari projekta Ukraine Weapons Tracker (UWT), koji koristi obavještajne informacije iz otvorenih izvora, objavio je sredinom ovog tjedna da Oružane snage Ukrajine u obrani od ruske agresije koriste nove srbijanske rakete tipa Grad 2000 kalibra 122 milimetra, a koje značajno nadmašuju mogućnosti drugih raketa istog tipa u arsenalu ukrajinske vojske.

Prema UWT-u, rakete srbijanske proizvodnje uočene su u Ukrajini prije nekoliko mjeseci, ali mediji iz sigurnosnih razloga nisu objavili ovu informaciju. Objavljena je i videosnimka koja pokazuje kontejnere s raketama koji su na putu do Ukrajine neko vrijeme proveli u skladištu u slovačkoj Bratislavi, kao i navodna dokumentacija o njihovom transferu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi Videonews

Vijest o pojavi srbijanskog naoružanja u Ukrajini prvi je objavio ruski portal Mash navodeći da je raketno streljivo od Krušika kupila kanadska tvrtka JNJ Export & Import, a da su kontejneri s oružjem iz Srbije najprije prevezeni u Tursku putem tamošnje tvrtke Arca Savunma Sanayi Ticaret i potom isporučeni Ukrajini preko Slovačke.

Krušikov nevješt odgovor

Tvrtka Krušik iz Valjeva demantirala je da su njihove rakete prodane Ukrajini, dodajući da je riječ o medijskom slučaju temeljenom na korištenju nepotpunih i nepovezanih informacija koje su stavljene u negativan kontekst.

'Krušik nije potpisao ugovor za isporuku s turskom kompanijom Arca Savunma Sanayi Ticaret, koja se navodi u ukrajinskom certifikatu krajnjeg korisnika kao izvoznik. Prva stranica dokumenta s našim memorandumom je bez datuma, a riječ je o dokumentu kojim se definiraju sigurnosne karakteristike proizvoda, značajne za njegov transport, i nema nikakvih dokaza da je povezan s ostalim dokumentima objavljenim u medijima', stoji u priopćenju tvrtke.

Srbijanska državna tvrtka ističe da se dokument koji je objavio Mash odnosi na rakete Grad 2000 kalibra 122 milimetra i dometa 40 kilometara, a da se objavljena prva stranica certifikata krajnjeg korisnika odnosi na 3500 komada raketa M-21 Grad dometa 20 kilometara.

Raketni sustav Grad Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Dmitrij A. Motti

'Očigledno je da se radi o potpuno različitim raketama u odnosu na one iz objavljenog dokumenta s našim memorandumom', dodaje tvrtka, ističući da je 'netko svjesno želio nanijeti štetu Krušiku'. U toj tvrtki nadodaju da od kupca najprije traže da osigura tzv. end user certificate, kojim je definirano da je krajnji korisnik suglasan da neće preprodavati, izvoziti ili pretovarivati isporuke bilo kojoj drugoj tvrtki ili državi bez pisane dozvole nadležnih tijela u Republici Srbiji.

'Niti jedna naša raketa ni mina od početka sukoba u Ukrajini nije ugovorena, a da je krajnji korisnik neka od strana sudionica u sukobu', zaključuje Krušik, a prodaju je negirao i ministar obrane Srbije Miloš Vučičević.

Valja napomenuti da Krušik proizvodi rakete Grad 2000 dometa 40 kilometara, ali i Grad-S, čiji domet iznosi 20 kilometara. Rakete M-21, koje spominje Krušik, najvjerojatnije se odnose na M-21OF-M bugarske tvrtke Kintex, a namijenjene su za korištenje u samohodnim višecijevnim raketnim bacačima sovjetske proizvodnje tipa BM-21 Grad. Riječ je o jednom od najviše korištenih raketnih sustava u svijetu, ujedno najčešće kopiranih ili licencno proizvedenih raketnih lansera ovog tipa.

Srbija i ranije označena kao dobavljač

Ukrajinski UWT pak ukazuje na to da su oznake za izvezene rakete promijenjene i ne podudaraju se s onima kakve se u pravilu nalaze na Gradu 2000, što bi moglo značiti da je proizvođač i(li) izvoznik znao za krajnje odredište oružja, a pokušao je sakriti to od očiju javnosti.

Grad 2000 je, inače, topnička raketa namijenjena iznenadnom udaru, trenutnoj i brzoj paljbi na neprijateljske ciljeve koji se nalaze na površini ili ispod razine zemlje. Prema navodima proizvođača, efikasna je za sve vrste ciljeva, od osobnih i oklopnih do neoklopljenih vozila. Dužine je 2,8 metara, teška je 69 kilograma, a masa bojne glave s upaljačem iznosi 19,1 kilogram. Kao upaljač koristi se mehanički MRV-U s udarnim, trenutnim i usporenim djelovanjem.

Raketa tipa Grad 2000 ističe se prepoznatljivim raketnim motorom koji, za razliku od ostalih raketa sovjetskog tipa, ima specifičan oblik mlaznice i pravokutan oblik aerodinamičkog kormila. Projektili su pak dizajnirani za korištenje s višecijevnim raketnim bacačima sovjetskog tipa kao što su BM-21 Grad, čehoslovački RM-70 i ukrajinska Verba, ali i srbijanski modularni sustav Morava - on podjednako ispaljuje rakete kalibra 122 i 128 milimetara. Uz haubice kalibra 155 milimetara, rakete kalibra 122 milimetra čine temelj vatrene moći ukrajinskog topništva.

Ovo nije prva afera u kojoj se Srbija označava kao izvoznik oružja u rusko-ukrajinskom ratu. Prema navodima Radija Slobodna Europa (RSE), u ožujku prošle godine na ruskim portalima objavljena je fotografija vojnika tzv. Narodne Republike Doneck koji u rukama drži minu, proizvod Krušika. RSE je prema oznakama na mini ustvrdio da je proizvedena u trećem kvartalu 2016., premda su srbijanske vlasti priopćile da od 2014. do 2021. nije bilo izvoza vojne opreme i naoružanja u Ukrajinu.

Treba podsjetiti i na to da je nakon pada ukrajinskog aviona u srpnju 2021. na sjeveru Grčke utvrđeno da je za Bangladeš prevozio školske mine koje je srbijanska tvrtka Valir kupila od Krušika.