konačno jedinstveni

Pljušte čestitke u Saboru na račun ulaska u Schengen; Mrak Taritaš: Dobro je da smo u tom društvu

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2022 14:33
  • Objavljeno 12.12.2022 u 14:33
Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Čestitke i pohvale za ulazak Hrvatske u šengen obilježile su u ponedjeljak saborsku raspravu o dva zakona kojima se stvaraju pretpostavke za primjenu šengenske pravne stečevine

U raspravi o izmjenama zakona o strancima i o nadzoru državne granice zastupnici vladajuće većine, ali i oporbe isticali su kako je riječ o ogromnom uspjehu kao rezultatu velikog truda i zalaganja koji će donijeti benefite građanima i gospodarstvu.

Riječ je o ogromnom uspjehu Vlade, rezultatu velikog truda, znanja i zalaganja i donijeti će veliku korist građanima i gospodarstvu, posebice turizmu, istaknula je Majda Burić (HDZ).

Tek sada će hrvatski građani osjetiti da su doista u pravom smislu građani EU-a, što nije rezultat samo stručnog rada i ispunjavanja tehničkih mjerila i zakonodavnih aktivnosti već i konzistentnosti hrvatske politike na međunarodnom planu, rekao je Branko Bačić (HDZ).

Čestitke su stizale i od oporbenih zastupnika. "Dobro je da smo u tom dobrom društvu", kazala je Anka Mrak Taritaš (GLAS). Čestitam na pozicioniranju Hrvatske na međunarodnom planu, rekao je Marin Miletić (Most).

"Ovo nije uspjeh jedne Vlade, jednog čovjeka ni jedne stranke već zajednički uspjeh niza Vlada , ministara i ljudi koji su podržavali europski put", poručio je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

Šengen donosi više investicija i turista

Odgovarajući na replike zastupnika, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se ulaskom u šengen očekuje 10 posto više investicija, 5 do 7 posto više turista.

Slovacima je primjerice ulazak u šengen donio rast BDP-a za 1,4 posto, a s obzirom na hrvatski turizam Hrvatska može očekivati i više, rekao je.

Hrvatska policija spremna je udovoljiti svim zahtjevima i dokazala je da je sposobna provoditi šengensku pravu stečevinu, tehnički je opremljena zahvaljujući sredstvima iz EU te će si ubuduće jačati tehničku spremnost, odgovorio je ministar zastupnicima koje je zanimalo ima li policija dovoljno kapaciteta nositi se s ilegalnim migrantima i štititi preko 1000 kilometara dugu granicu prema BiH.

"Migracije neće stati ni u Europi ni Hrvatskoj, riječ je o globalnom fenomenu...a sigurnost stanovnicima Hrvatske jamči hrvatska policija”, poručio je zastupnicima koji su izrazili zabrinutost za sigurnost građana.

Katarina Peović (RF) ocijenila je da smo u šengen primljeni usprkos našem odnosu prema migrantima i ilegalnim odvraćanjima na granicama, spomenuvši slučaj djevojčice Medine.

Božinović je naglasio da u zadnjih godinu i pol nije bilo ni jedne primjedbe na postupanje hrvatske policije , a za slučaj Medina rekao da je za sve bio šok i trauma te da su iz tog slučaja izvukli pouke.

"Empatija je jasna svima a korištenje tog slučaja u neke druge svrhe ocijenio bih kao izostanak empatije”, odgovorio je na repliku Peović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!