APEL KUĆANSTVIMA

Plinara Zagreb isključila oko 600 nezaštićenih potrošača

12.01.2009 u 16:51

Bionic
Reading

Gradska plinara Zagreb na svom je distribucijskom području do sada isključila više od 600 potrošača iz kategorije poduzetništvo, odnosno tvrtki, trgovačkih centara, ugostiteljskih objekta i drugih nezaštićenih potrošača, doznaje se kasno poslijepodne u Gradskoj plinari

ZAGREB - Cijeli taj proces se nastavlja i nadamo se da ćemo za dan, dva završiti s iskapčanjem svih oko 900 nezaštićenih potrošača, izjavio je glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan.

Prema njegovim riječima, broj tvrtki koje proteklih dana nisu dopuštale isključenje zadržan je na njih 30-ak, a tijekom današnjeg dana nastavljena je i provjera o razlozima zašto nije dopušteno isključenje, da li je možda bila riječ i o tome da u trenutku kada su ekipe plinare bile na terenu nije bilo odgovornih osoba ili slično.

U kategoriji poduzetništvo su i pekarnice, ali za sada se njima još ne isključuje plin, kaže Šestan.

Ističe kako se Gradska plinara Zagreb maksimalno trudi ispoštovati naputke Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i ne isključivati, odnosno ostaviti na tehnološkom minimumu, tvrtke koje bi zbog potpunog prekida isporuke plina mogle imati velike štete na samim postrojenjima i strojevima.

Prema dostupnim podacima iz Ministarstva gospodarstva i Plinacra, riječ je o 40-ak tvrtki kojima bi potpuna obustava isporuke prirodnog plina mogla uzrokovati štete na postrojenjima, a riječ je primjerice o tvrtki Dioki, farmaceutskim tvrtkama, staklanama, i sl.

Među tvrtkama kojoj je isporuka prirodnog plina na tehnološkom minimumu je i Hrvatska elektroprivreda iz koje ističu da imaju dovoljne rezerve alternativnih goriva, lož ulja i mazuta, te da je opskrba sigurna.

Hrvatski elektroenergetski sustav je stabilan i može zadovoljiti sve potrebe kupaca, ističe glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

U Hrvatskoj su od subote, 10. siječnja, na snazi mjere 5. i 6. stupnja iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, a koje se odnose na obustavu isporuka industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima plina.

Prema Uredbi, peti stupanj podrazumijeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, osim HEP-a, a šesti obustavu isporuke svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima. Pritom se vodi računa o svim tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle pretrpjeti štetu na postrojenjima, odnosno one će biti na tehnološkom minimumu.

I iz Ministarstva, Plinacra i Gradske plinare Zagreb i danas ponavljaju apel svim potrošačima i kućanstvima na štednju i odgovorno ponašanje te dosljednu primjenu propisanih mjera kako bi se i dalje osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca - kućanstava, bolnica, škola, vrtića i sl.