AKTUALNO PRIJEPODNE

Plenkovića i ministre danas prvi puta rešetaju u Saboru

Bionic
Reading

Druga sjednica novog saziva Sabora, devetog po redu, počet će aktualnim prijepodnevom, prvom prilikom zastupnicima da postave pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima

Nakon utvrđivanja dnevnog reda predviđeno je vrijeme za zastupnička pitanja Vladi. Redoslijed je utvrđen ždrijebom, a 41 zastupnik i zastupnica prijavili su pitanja Plenkovićevoj vladi.

Bit će ovo prvo aktulano prijepodne nove Vlade HDZ-a i Mosta. Sabor će zasjedati do Ustavom propisanog roka, 15. prosinca.

Vlada tek treba Saboru poslati paket od 15 zakona koji su dio porezne reforme, koja će se primjenjivati od početka iduće godine.

Najvažniji dokument koji će biti raspravljan na ovoj sjednici je proračun. Prijedlog izmjena i dopuna proračuna za ovu te projekcije za 2017/18. godinu, uvršten je u dnevni red.

Zastupnike čeka i gotovo 30 izvješća o radu raznih institucija za prošlu godinu, od HAZU-a, preko Državne komisije za kontrolu javne nabave, do izvješća o radu Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala. Plan je da se taj posao odradi u 11 radnih plenarnih dana.

Sabor bi do 15. prosinca trebao potvrditi i protokol uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore, a potom 'uzeti' redovnu božićnu i novogodišnju stanku do 15. siječnja.