sjednica vlade

Plenković otkrio koliko će umirovljenici dobiti za Božić

21.12.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Dodatak za umirovljenike glavna je tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku izrazio dobrodošlicu novom ministru gospodarstva Damiru Habijanu. 'Siguran sam da će Damir kao iskusan pravnik, zastupnik pridonijeti ostvarivanju programa Vlade. Želim mu dobrodošlicu i uspjeh u radu', kazao je.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Proces imenovanja smo obavili brzo nakon što je bivši savjentik bivšeg ministra zlouporabio povjerenje i provodio aktivnosti koje su bile orkestrirane s oporbenom strankom Mostom, a koja se pokazala kao koruptivna. On je selektivnim pristupom radio za oporbenu stranku kojoj je cilj bio napadati Vladu', kazao je Plenković.

Spomenuo je i odluku Vlade oko cijena goriva. 'Sva goriva su za 15-tak centi jeftinija', poručio je. Plenković je podsjetio da je ovaj tjedan održan sastanak sa županima i gradonačelnicima.

Kazao je da je ovog tjedna postignut važan dogovor u trijalogu između Vijeću EU, EK i EU parlamentra o transeuropskoj prometnoj mreži.

'Nakon niza godina pregovora dogovorili smo da se Hrvatska u novom sustavu transeuropskoj prometnoj mreži nađe na čak četiri europska koridora, za nas je posebno važno da smo se našli na koridoru Baltik-Jadran, na pravcu od Rijeke prema Splitu. Hrvatska će time dobiti 450 kilometara željezničkih pruga, 450 kilometara cesta, osam novih luka, pet novih urbanih čvorova', dodao je.

Kreće svinjokolja

Spomenuo je ponovno afričku svinjsku kugu. 'Za ovu bolest nema lijeka. Došlo je do smirivanja epidemije zahvaljujući našim mjerama, a ne prosvjedima, pogotovo onih koji nisu bili stvarni svinjogojci niti poljoprivrednici nego su na tome nastojali profitirati. Uvijek su to isti akteri koji se kao lešinari pojavljuju na nekoj temi koju se mora rješavati kako struka kaže. Zahvaljujući ovoj odluci imamo novi mehanizam koji omogućuje i tradicionalnu svinjokolju i tržnje mesa unutar Hrvatske', poručio je Plenković.

Premijer je ponovno naglasio kako je prije bolesti bilo 800 tisuća svinja, da je eutanizirano 35 tisuća, a danas ima 950 tisuća svinja. 'Apsurd je da danas imamo više svinja. Poanta ovoga je samo da je pristup koji je imala Vlada bio ispravan i donio je rezultate. Nikada nijedna Vlada nije učinila ovoliko za Slavoniju, seljake i poljoprivredu, za stvarne svinjogojce', kazao je Plenković napomenuvši da je poljoprivrednicima isplaćeno 13,25 milijuna eura.

Osvrnuo se i na proces obnove. 'Završena je obnova crkve Sv. Marka i škola Tituša Brezovačkog u Zagrebu, jutros smo bili u Glini i Sisku, tamo je obnova itekako uznapredovala, veliki uspjeh za Glinu - nakon 40 godina je izgrađena prva višestambena zgrada. Otvorili smo još 74 objekata uz Dom za starije koji će služiti kao privremen smještaj, a koji će postati integralni dio Doma za starije, obnoveljen je Dom zdravlja, u Sisku je obnovljena Gimnazija, katastar, Županijski i Općinski sud, a u petak ćemo biti u Petrinji na godišnjicu potresa kako bi i tamo otvorili višestambene zgrade', kazao je Plenković.

Spomenuo je sastanak s predstavnicima MORH-a i Oružanih snaga, kazavši kako je novi ministar obrane Anušić u posjeti hrvatskim vojnicima u Poljskoj.

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Umirovljenicima stiže novi dodatak

Govorio je o novom dodatku za umirovljenike.

'Vlada je proračunskim uštedama uštedjela 79 milijuna eura, odlučili smo pripremiti još jedan paket pomoći za umirovljenike. Povećali smo obuhvat umirovljenika, digli smo na 840 eura. Oni koji imaju mirovinu do 300 eura dobit će 160 eura, oni kojima je mirovina od 300 do 435 dobit će 120 eura, oni kojima je mirovina od 435 do 570 dobit će 80 eura, a oni kojima je od 570 do 700 dobit će 60 eura, a ova nova kategorija od 700 do 840 eura dobit će 50 eura. Ukupno 79 milijuna eura za 830 tisuća umirovljenika. Na ovaj način, jednokratnim naknadnama usmjerili smo sve skupa 450 milijuna eura. Ovo je poruka Vlade umirovljenicima da mislimo na njih', kazao je Plenković.

Svi navijači pušteni iz pritvora u Grčkoj

Plenković se osvrnuo i na temu navijača u Grčkoj. 'Mi smo se kao što uvijek činimo za sve državljanje u inozemstvu, bez obzira tko su i što su, bili angažirani i pružajući im konzularnu zaštitu i pravnu pomoć, ovaj put smo imali jaki angažman političkog dijaloga. Donesena je odluka da sa današnjim danom 102 od 102 hrvatska državljana koji su bili u pritvoru su pušteni i vjerujem da će se svi vratiti kućama. Mi im preporučamo da drugi put u ovakve avanture ne idu', poručio je.

'Želim svima čestit Božić i da se svi odmore u sljedećih nekoliko dana', poručio je Plenković za kraj.