sjednica vlade

[FOTO] Plenković: Situacija je vrlo ozbiljna, Stožer priprema paket novih mjera

19.11.2020 u 08:22

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prije sjednice Vlade u četvrtak osvrnuo se na aktualna događanja s posebnim osvrtom na stanje u borbi s epidemijom koronavirusa. Na početku je zahvalio svim kolegama koji su bili u Vukovaru i Škabrnji te svima koji su obilježili Dan sjećanja

'Još jednom smo poslali važne poruke o važnosti Vukovara kao simbola pobjede', rekao je predsjednik Vlade, zadovoljan time što je u Vukovaru bio i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Istaknuo je da je Vlada mnogo učinila za Grad Heroj i bit će tako i u budućnosti.

Potom se osvrnuo na važan projekt, vrijedan 81 milijun kuna, digitalizacije dokumentacije iz Domovinskog rata. Projekt sufinancira Europska unija.

'Od drugih tema bitna je poruka agencije Moody's koja nas je podignula za jednu stepenicu te smo i kod njih na jednu stepenicu do investicijskog rejtinga', kazao je Plenković. Također je spomenuo kupovinu 21 željezničkog vlaka od naše tvrtke Končar. 'Ulaganje u željezničku infrastrukturu najvažnije je što se tiče prometa u narednom desetljeću', kazao je.

Osvrnuo se i na situaciju s Covidom-19.

'U ovom kontekstu brojeva koje vidimo jučer i ovih dana situacija je vrlo ozbiljna', kazao je Plenković, apelirajući na sve da ozbiljno shvate situaciju. Kaže da se u posljednja tri tjedna rast nastavio, ali se i usporio - za razliku od posljednja tri tjedna u listopadu, kada smo imali udvostručenje broja novozaraženih.

'Ovoga tjedna je rast 10 posto', dodao je. Dakle brojke su i dalje visoke, kazao je Plenković, istaknuvši da su mjere usporile širenje epidemije, ali krivulja nije počela padati onako kako su to željeli. Situacija je dovela i do većeg broja preminulih. Premijer je kazao da trebamo uložiti dodatne napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav.

  • +11
Sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Stožer je izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati život i rad kako bismo smanjili intenzitet širenja epidemije', najavio je predsjednik Vlade.

Naveo je da smo suočeni sa širenjem zaraze kao većina zemalja u jesen. Pozvao je sve da poštuju mjere, peru ruke, drže distancu i prozračuju prostore. U Bruxellesu se danas održava sjednica o Covidu-19, čiji će tema biti cjepivo protiv koronavirusa.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić predstavio je informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da u ovom trenutku imamo deset županija pod strožim mjerama.

'Pripremljene su opcije uvođenja dodatnih epidemioloških mjera za čitavu Hrvatsku, s obzirom na porast broja zaraženih. Moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog, pogotovo bolničkog sustava', rekao je ministar Davor Božinović na sjednici Vlade.

Na sjednici je prihvaćen Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU). Izmjenama Ovršnog zakona, među ostalim, smanjuju se troškovi postupka i uvodi se zabrana provođenja deložacija u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja za građane, osim u iznimnim slučajevima, te se proširuje krug primanja izuzetih od ovrhe.

Na kraju sjednice premijer je kazao da su upravo dobili informaciju da je ministar zdravstva Vili Beroš pozitivan na koronavirus. Državni tajnik Dulibić izvijestio je premijera da ga je Beroš nazvao u srijedu navečer jer je imao povišenu temperaturu te se zbog toga testirao na Covid. Rezultati su u četvrtak ujutro pokazali da je pozitivan. Dulibić je kazao i da se ministar Beroš za sada osjeća dobro. Premijer je izbrojao da je ovo peti ministar koji je zaražen Covidom, uzdahnuo je i kazao 'dobro' te tim komentarom zaključio sjednicu Vlade.