sjednica vlade

[FOTO] Plenković: U fazi smo umjerenog stabiliziranja broja novozaraženih

30.09.2021 u 09:30

Bionic
Reading

Situacija s koronavirusom i obnova nakon potresa ponovno su glavne teme na uvodnom dijelu sjednice Vlade, na kojem se obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice Vlade zahvalio svima koji su radili na Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. 'Nakon što smo potpisali sporazum s EK, Komisija je u kratkom roku realizirala uplatu od 818 milijuna eura, koje su Hrvatskoj došle kao predujam. To je poticaj za razvojno desetljeće koje je pred nama', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na ukidanje viza za SAD. 'SAD su odučile uključiti hrvatske građane u program izuzeća od viza. To nije samo dobar signal za naše građane nego je snažam signal partnerstva i nove vrste nivoa odnosa sa SAD-om. Ovo je važna politička poruka koja će se sigurno preliti i u bolje ekonomske odnose između Hrvatske i SAD-a', dodao je.

Najavio je i nove mjere za umirovljenike. 'Idemo i s novim važnim iskoracima koji će omogućiti poboljšanje položaja umirovljenika u Hrvatskoj, najavio je Plenković.

Plenković je kazao kako će jučer predstavljene izmjene Zakona o obnovi stvoriti pretpostavke za ubrzanje obnove nakon potresa te sada treba operativno krenuti u snažnu provedbu tog procesa. 'Vjerujemo da će te izmjene stvoriti pretpostavke za ubrzanje procesa obnove. Imamo dosta već pripremljenih sredstava i za obnovu javnih i privatnih objekata, sada je ključno operativno krenuti u snažnu provedbu procesa obnove', rekao je Plenković.

Izmjene Zakona će ići u proces javnog savjetovanja zajedno sa Zakonom o državnom inspektoratu, a nakon što prođe savjetovanje, idu na Vladu te u proceduru izmjena u Hrvatski sabor, pojasnio je.

Vezano uz koronavirus Plenković je rekao: 'U fazi smo umjerenog stabiliziranja broja novozaraženih. Preko 50,6 posto odraslih je cijepljeno, a 54 posto cijepljeno je najmanje jednom dozom. Apeliramo na starije od 65 da se cijepe, njih je potpuno cijepljeno 68 posto.' Premijer je još jednom pozvao sve da se cijepe.

O koronavirusu govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš. 'U posljednja 24 sata broj novozaraženih je 1.710, udio novozaraženih u broju trstiranih u posljednja 24 sata je 17,68 posto. Na bolničkom liječenju je 745 osoba, a na respiratoru njih 99. Postepeno raste broj pacijenata na respiratorima. Udio hospitaliziranih na respiratoru nije nikada bio veći, dosegnuo je 14 posto', kazao je Beroš.

'Broj oboljelih od covida koji se liječe u bolnicama blago oscilira, ali je i dalje najveće opterećenje na KBC-u Split. Patronažne sestre su tijekom proteklog tjedna kontaktirale više od 5 tisuća necijepljenih starijih osoba. 1197 kontaktiranih odlučilo se na cijepljenje, međutim 76 posto kontaktiranih bez zdravstveno utemeljenog razloga odbilo je cijepljenje, a time i svoju zaštitu', kazao je Beroš.

  • +11
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Covid potvrde nisu same sebi svrha nego sredstvo prema cilju, a to je zaštita zdravlja naših pacijenata i djelatnika. Zdravstvene ustanove moraju biti mjesta najviše sigurnosti gdje se pruža najbolja skrb našim građanima. Ovime osiguravamo kontinuitet funkcioniranja zdravstvenog sustava, bez podjela i bez etiketiranja. Sigurnosne mjere su privremenog karaktera, a kraj će odrediti epidemiološka situacija i razina procijepljenosti', poručio je Beroš.

'Epidemiološka krivulja u četvrtom valu pokazuje da covid koristi svaku šansu za širenje. cijepljenje je garancija silazne putanje i povratka normalnom životu. Više od polovice odraslih cijepljenih stanovnika nepobitno utječe na broj zaraženih i hospitaliziranih. Uz virus i mi samo odlučujemo u kojem smjeru će krenuti ovaj četvrti val', kazao je Beroš.