SUSRET EUROPSKIH PUČANA

Plenković u Ateni s Ursulom von der Leyen i premijerima iz redova pučana, pogledajte o čemu su razgovarali

03.12.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u petak i subotu na neformalnom susretu lidera Europske pučke stranke u Ateni, koji je organizirao predsjednik Nove demokracije i grčke Vlade Kyriakos Mitsotakis, izvijestili su iz HDZ-a

Na okupljanju lidera EPP-a sudjelovali su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber, predsjednik Cipra Nicos Anastasiades, predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis, premijer Slovačke Eduard Heger, austrijski kancelar Karl Nehammer, potpredsjednik talijanske Vlade Antonio Tajani,predsjednik CDU-a Friedrich Merz, kao i niz drugih dužnosnika i lidera sestrinskih stranaka EPP-a.

Na sastancima su lideri raspravili političke, gospodarske, energetske, sigurnosne i klimatske izazove koji se nalaze pred Europom, kao i odgovore EPP-a za svladavanje energetske krize i inflatornih pritisaka uzrokovanih ruskom agresijom nad Ukrajinom. Izrazili su jasnu podršku Ukrajini, kojoj će Europska unija nastaviti zajednički pomagati. Razgovaralo se i o pripremama stranaka u okviru EPP-a za predstojeće izbore za Europski parlament 2024., na kojima je cilj da EPP zadrži najveći broj parlamentarnih zastupnika. Kao najsnažnija politička grupacija, čvrsto usidrena na europskom desnom centru, EPP ima najveću odgovornost pokazati vodstvo te u krizi biti uz građane i gospodarstvo.

U svom izlaganju, predsjednik HDZ-a i Vlade Plenković istaknuo je da u izazovnom razdoblju za Europu i njezine građane, politička obitelj stranaka EPP-a treba predvoditi u pronalasku rješenja kojima će se ublažiti inflatorni pritisci, kao i osigurati pristupačne cijene energenata te sigurna opskrba energenata i hrane. Pritom je naveo primjer Hrvatske, gdje je Vlada predvođena HDZ-om djelovala pravodobno i sveobuhvatno te uz dva paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 26 milijardi kuna snažno stala iza građana i gospodarstva. Najavio je i projekt širenja kapaciteta hrvatskog LNG terminala na Krku, koji može pružati energetsku sigurnost ne samo Hrvatskoj već i drugim zemljama.

Naglasio je i da je Hrvatska predano radila na ispunjenju svih preduvjeta za članstvo u europodručju i schengenskom prostoru, zahvalivši EPP-u i kolegama liderima na podršci za ostvarenje ta dva strateška cilja Hrvatske, kojim će hrvatski građani biti još zaštićeniji, a gospodarstvo konkurentnije i otpornije na krize.

Andrej Plenković na neformalnom samitu EPP-a u Ateni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDZ

Dodao je da HDZ-ova Vlada ulazi u sedmu godinu mandata te je HDZ i dalje uvjerljivo vodeća hrvatska stranka, koja je pokazala da se može nositi sa svim izazovima i krizama, te štiteći nacionalne interese i koristeći prednosti članstva u EU, voditi Hrvatsku prema naprijed.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Ateni s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Razgovarali su o pripremama za nadolazeće Europsko vijeće u prosincu, europskim rješenjima za energetske izazove, kao i situaciji na jugoistoku Europe. Plenković je izvijestio o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji napreduje dobro, kao i pripremama za članstvo u europodručju i schengenskom prostoru.

Razgovarao je i s predsjednikom Vlade Grčke Kyriakosom Mitsotakisom, s kojim je potvrdio izvrsne odnose Hrvatske i Grčke te privrženost jačanju gospodarske razmjene.