sjednica vlade

Plenković: Šef Pfizera mi je potvrdio da će se u Savskom Marofu proizvoditi materijal za cjepivo

20.05.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Koronavirus i cijepljenje bile su glavne teme sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio Andrej Plenković

'Prošli tjedan premašili smo broj od milijun cijepljenih prvom dozom. Nastavila se ubrzana dinamika cijepljenja. Utrošeno je jučer 43.890 doza i time smo došli do 1.109.161 utrošenih doza. Broj sugrađana s dvije doze je 341.008. Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili jednom dozom', kazao je Plenković na početku sjednice Vlade te još jednom pozvao građane da se cijepe.

Govorio je o 'zelenim' putovnicama. 'U tijeku su završni razgovori o covid-putovnicama. Danas smo imali sastanak. Želimo što prije postići dogovor kako bi RH imala mogućnost prihvatiti brojne turiste koji žele doći u Hrvatsku', rekao je.

Što se tiče cijepljenja, govorio je i o Pfizeru. 'Jučer sam razgovarao s prvim čovjekom Pfizera o većim dozama cjepiva i o razdoblju pred nama. Dobili smo potvrdu da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo', kazao je, dodavši da je to investicija od 10 milijuna dolara.

Podsjetio je da je ovaj tjedan održana sjednica GSV-a. 'Želimo da se limitira rad nedjeljom do 16 nedjelja u godini. Vodimo računa o načelu razmjernosti i tome da je Hrvatska turistička zemlja', kazao je.

Osvrnuo se i na Vijeće za obranu. 'Vijeće je razmotrilo zaključke Povjerenstva te je zahvalilo Povjerenstvu i stručnoj radnoj skupini. Te je dalo potporu Vladi u nabavi zrakoplova, koja je najveća u povijesti HV-a. Omogućit će vrstu sposobnosti koju nam je korisno imati u budućnosti, čime postajemo važan akter u obrambenom smislu i kredibilniji saveznik u okviru NATO-a, partner u okviru EU-a, te možemo participirati u različitim međunarodnim misijama', kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove podatke o koronavirusu. 'Nastavlja se pad broja hospitaliziranih. Što se tiče cijepljenja, imamo odlične vijesti jer smo dostigli razinu od 33 posto cijepljenog odraslog stanovništva. Cijepljenje se provodi povećanim intenzitetom', rekao je Beroš.

'Nastavlja se smanjivati broj zaraženih, ovaj tjedan je to 36 posto, a hospitaliziranih za 18 posto. Ipak oprez je i dalje potreban. Pozivam građane da osiguraju svoj termin za cijepljenje. Cjepiva su sigurna i dostupna su', kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mjerama. Kazao je da je nacionalni Stožer civilne zaštite produžio mjere za Grad Zagreb do 31. svibnja te ublažio mjere u Zagrebačkoj županiji koje se odnose na produljen rad ugostiteljskih objekata, kasina, automat klubova i uplatnih mjesta. Mjere su ublažene i u Istarskoj županiji, a odnose se na rad pučkih otvorenih učilišta i autoškola.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije i smanjenog opterećenja zdravstvenog sustava Ravnateljstvo Civilne zaštite naložilo je demobilizaciju stacionara Arena, koji je imao ulogu tercijarnog centra za srednje i lakše oboljele osobe od Covida-19.