nekoliko važnih tema

Plenković s istarskim županom i gradonačelnikom Pule o razvojnim projektima

17.03.2023 u 19:18

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u nastavku posjeta Puli u petak razgovarao je na odvojenim radnim sastancima s istarskim županom Borisom Miletićem te gradonačelnikom Filipom Zoričićem o razvojnim projektima Istre i Pule, energetskoj održivosti i zdravstvenim projektima

Sa županom Miletićem premijer Plenković razgovarao je o energetskoj održivosti Istarske županije u kontekstu projekata zelene tranzicije Europske unije i intenciju napuštanja fosilnih goriva.

"Konkretno kada govorimo o Istri to se odnosi na TE Plomin na ugljen gdje nam je želja izgraditi sustav solarnih elektrana, te nešto vjetroelektrana kako bi osigurali našim građanima i gostima stabilnu i održivu energetsku mrežu koja će biti punjena iz obnovljivih izbora energije", izjavio je novinarima Miletić.

U razgovoru s premijerom dotaknuo se i ekološke katastrofe i onečišćenja obale u Ližnjanu, gdje su, rekao Miletić, "provedena uzorkovanja koja govori kako je sastav toga mazuta identičan onome na području Kostrene". Prema tome, naveo je župan, pretpostavka je da se radi o HEP-ovoj elektrani pa županija očekuje da se iz pričuva Vlade prebace sredstva na proračun Istarske županije, s obzirom da je županija iz vlastitih sredstava potrošila više od 300 tisuća eura na čišćenje.

"Želja nam je taj proces okončanja do početka ljeta kako bi obala bila čista. Realno tu ima jako puno posla, ali imamo potporu Vlade", naglasio je Miletić.

Projekt gradnje objekata za istarsku Hitnu medicinu na području sedam gradova

Vezano za sustav zdravstva Plenković i Miletić razgovarali su i projektu izgradnje posebnih objekata za istarsku Hitnu medicinu na području sedam istarskih gradova, koji su već pripremili moguća zemljišta te postoji mogućnost da se to financira iz europskih fondova, za što je županija dobila suglasnost.

Na radnom sastanku govorilo se i o pitanju suradnje s Općom bolnicom u slovenskoj Izoli, kako bi građani sjeverne Istre bili u tom "zlatnom satu" za hitne slučajeve kako bi mogli koristiti usluge te bolnice.

"Do sada se to financiralo iz proračuna Istarske županije. Naš je stav da bi za sve građane vrijedila ista pravila i da taj trošak treba pokrivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje", poručio je Miletić.

Premijera Plenkovića je izvijestio i o projektima županijske lučke uprave Pula od koji se jedan odnosi na izgradnju ribarske lučice Zonka, a drugi na projekt sanacije pulskog lukobrana.

  • +6
Pula: Gradonačelnik Zoričić u promet pustio Arsenalsku ulicu Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Posljednja tema odnosila se na rješavanje problema upravljanja državnom imovinom gdje, kako je Miletić naveo "često mali komadić zemlje koči projekte od javnog interesa".

Suradnja Vlade i Grada Pule glede državne imovine

S pulski gradonačelnikom Filipom Zoričićem premijer Plenković razgovarao je o suradnji Vlade i Grada Pule u nizu područja, osobito glede državne imovine te o daljnjim ulaganjima države u pulski lukobran.

Vezano za državno zemljište na području Pule s naglaskom na područje Vallelunge gradonačelnik Zoričić pojasnio je kako Pula planira pokrenuti Centar za inovacije na tom području. Dodao je kako je PIC jedan od strateških projekata Grada u novom ITU razdoblju s fokusom na razvoj poduzetništva u područjima green tech, blue maritime i organske proizvodnje hrane.

Zoričić se na sastanku s premijerom dotaknuo i planiranog stambenog zbrinjavanja u naselju Veruda Porat te u naselju Valmade, u kojem bi se razvijala socijalna politika. Naglasio je i potrebu jačanja kulturnog identiteta i prepoznatljivih simbola grada Pule.

Uz predsjednika Vlade RH Plenkovića, u Istri borave potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Plenković je posjetiti i Općinu Sveti Petar u Šumi u kojem će večeras, u sklopu manifestacije ''Dani hrvatskih kobasica i salama'', otvoriti Međunarodni sajam ''S klobasicom u Europu''.