'stranačko resetiranje'

Plenković raspušta zagrebački HDZ; u utrci za novog šefa ginekolog, Šeksov posinak, jedan ministar...

30.05.2017 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon katastrofalnih rezultata na lokalnim izborima u Zagrebu vrh HDZ-a smatra da je vrijeme za potpuno 'resetiranje' zagrebačke organizacije. Naši sugovornici iz stranke tvrde da je Andrej Plenković tu odluku već donio i da se samo čeka da je potvrdi Predsjedništvo stranke. Bitka za novog šefa zagrebačkog HDZ-a bit će vrlo zanimljiva: U igri su ginekolog Mislav Herman, Plenkovićev savjetnik Karlo Ressler, ministar državne imovine Goran Marić... Čeka se i potez zamjenika šefa stranke Milijana Brkića te Drage Prgometa, koji bi u slučaju pobjede Milana Bandića u drugom krugu mogao postati predsjednik zagrebačke Gradske skupštine

Raspuštanje Gradske organizacije HDZ-a u Zagrebu na čelu s Andrijom Mikulićem, uvjereni su mnogi u stranci, dogodit će se brzo nakon održavanja drugog kruga lokalnih izbora, možda već idući tjedan.

Nakon raspuštanja zagrebački HDZ vodit će povjerenik – najviše šest mjeseci, do održavanja unutarstranačkih izbora.

Moguće je da Plenkovićev povjerenik za Zagreb bude Mislav Herman, relativno mlad i široj javnosti nepoznat političar koji vodi Područni odbor HDZ-a Gornji grad - Medveščak.

Na izborima za vijeće gradske četvrti Gornji grad - Medveščak pobijedila je HDZ-ova lista koju je nosio Herman. Na zagrebačkim izborima HDZ je pobijedio u još samo jednoj gradskoj četvrti - Maksimiru.

Ta Hermanova pobjeda na ovim lokalnim izborima, kao i činjenica da dolazi iz poznate zagrebačke liječničke obitelji s jakim, razgranatim i korisnim društvenim vezama, Hermanu drže cijenu 'dionica' visokom u stranci. Herman je ginekolog, kao i njegov otac Radoslav, koji je svojedobno bio šef u KB-u Sestara milosrdnica. Mislav Herman je član HDZ-a još iz mladenačkih dana.

U medije je procurila i informacija da bi povjerenik za Zagreb mogao postati Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića. U vrijeme dok je Plenković bio zastupnik u Europskom parlamentu Ressler je bio angažiran u njegovu uredu kao asistent. Činjenica da je posinak Vladimira Šeksa Ressleru zasad u 'Plenkovićevu HDZ-u' još ide na ruku.

Dok oni zasad ne daju izjave za medije, u zagrebačkom HDZ-u se naveliko spremaju za 'nova vremena'.

No čak i među Plenkoviću vrlo bliskim suradnicima ima onih koji razmišljaju da su 'Herman, pogotovo Ressler, premladi za tako delikatan zadatak'.

'Mislim da bi bilo najpametnije da za povjerenika bude imenovan neki puno iskusniji HDZ-ovac koji se potom neće kandidirati za šefa zagrebačke organizacije, nego samo pripremiti stranku za te izbore. Treba nam iskusan čovjek, jer bit će to teška borba.

Bit će puno kandidata za novog šefa zagrebačkog HDZ-a zato što se niti jedna struja ne misli olako predati. Začudio bih se ako struja zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića neće isturiti svog kandidata, mogli bi i Karamarkovi imati kandidata, a sigurno je da će Plenković imati svog favorita…', objašnjava nam izvor blizak Plenkoviću.

Kao mogući kandidat za novog šefa zagrebačkog HDZ-a u medijima se spominje i ministar državne imovine Goran Marić, eksponent desne struje u stranci. Baš kao i Marić, zasad službene izjave ne daje ni aktualni šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić.

Naši izvori kažu kako se Mikulić neće 'samo tako dati', ali da će na koncu prihvatiti realnost, maknuti se iz vodstva zagrebačke organizacije, a da će zauzvrat biti nagrađen nekom funkcijom u državnoj ili gradskoj upravi, odnosno tvrtki.

Kako će se postaviti zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić, koji je i doveo Mikulića za šefa zagrebačke organizacije, zasad nije poznato.

Nejasno je i hoće li u utrku za šefa zagrebačkog HDZ-a ući i Drago Prgomet, koji je kao Plenkovićev izbor doživio težak poraz u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba.

U slučaju pobjede Milana Bandića u drugom izbornom krugu Prgomet će vjerojatno postati novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine jer će Bandić za većinu u Skupštini opet trebati podršku HDZ-a.

Novog šefa zagrebačkog HDZ-a birat će svi članovi gradskog HDZ-a po principu 'jedan član - jedan glas', najkasnije šest mjeseci od trenutka raspuštanja Gradske organizacije HDZ-a.