PREMIJER NA GRADILIŠTU

Plenković: Projekt aglomeracije na Hvaru realizirat će se do kraja 2023.

23.07.2021 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u petak u Jelsi na otoku Hvaru da će projekt izgradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Jelsa - Vrboska - Basina - Stari Grad, vrijedan 437 milijuna kuna, biti ostvaren do kraja 2023. godine

"Hvarski Vodovod vodi veliki projekt koji podupiru Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva, energetike i zaštite okoliša, sufinanciran europskim sredstvima, a vrijednost projekta je 437 milijuna kuna, i on će biti realiziran do kraja 2023. godine", rekao je Plenković, koji je danas obišao gradilište na kojem su radovi počeli u veljači ove godine, a planirana je izgradnja sustava odvodnje i dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te obnova vodoopskrbne mreže.

Predsjednik Vlade sastao se u Jelsi s čelnicima svih jedinica lokalne samouprave otoka Hvara.

"Razmotrili smo sve bitne razvojne projekte za otok Hvar, prije svega rješavanje pitanja modernizacije cestovne infrastrukture od Jelse prema Sućurju - dakle prema istočnom dijelu otoka Hvara. Također smo razgovarali o nastavku projekta koji povezuje u smislu cjevovoda vodnu povezanost između Jelse i Sućurja i svih mjesta u tom dijelu otoka, kao i o projektu elektrifikacije onih dijelova otoka Hvara koji još nisu elektrificirani", rekao je Plenković i dodao kako će Vlada i dalje pomagati te projekte.

Po njegovim riječima, na današnjem sastanku pohvaljena je izmjena Zakona o otocima i mogućnost da se sufinancira dopremanje vode na otok, i to ne samo na Hvar, nego i na ostale otoke.

"Tako će naši sugrađani i njihovi gosti koji dolaze na hrvatske otoke imati kvalitetnije uvjete za boravak i život na otocima", istaknuo je Plenković.

Istaknuo je da je na otoku Hvaru u vrijeme koronakrize isplaćeno 55 milijuna kuna za plaće radnika u Hvaru, Starom Gradu, Jelsi i Sućurju,

"Stali smo iza privatnog sektora i djelovali komplementarno s jedinicama lokalne samouprave očuvavši radna mjesta i pomogavši brojnim tvrtkama da prevladaju ovu krizu", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je kako je u gradu Hvaru 2018. održana sjednica Vlade na kojoj su donesene odluke važne za politiku prema otocima te nacrt Zakona o otocima, koji je u međuvremenu i prihvaćen. Najavio je izradu novoga strateškog dokumenta za razvoj hrvatskih otoka u idućih sedam godina.

Načelnik općine Jelse Nikša Peronja je istaknuo kako je projekt aglomeracije iznimno važan za središnje područje otoka Hvara jer je njegova realizacija uvjet za razvoj turizma na tom otoku.

"Aglomeracija znači da više neće biti septičkih jama i crnih rupa, nego će postojati kanalizacija i dobit će se nova kvaliteta čistoće mora, a to je preduvjet za razvoj turističkih kapaciteta", rekao je Peronja.