SASLUŠANJE U SABORU

[FOTO] Plenković o 'nebuloznim' napisima povodom smjene Nataše Tramišak; Erliću izvukli odnos prema dojučerašnjoj šefici

16.01.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a premijer Andrej Plenković predstavio je Šimu Erlića, svog kandidata za budućeg ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a. Plenković je rekao da je riječ o obiteljskom čovjeku iz Zadra s troje djece i članu Predsjedništva HDZ-a. 'Cijela njegova dosadašnja karijera bila je vezana za politiku regionalnog razvoja i fondove EU-a', ustvrdio je premijer

Ovaj je resor važan za Hrvatsku, jer želimo da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija, rekao je premijer, naglašavajući da se ta opredijeljenost vidi i kroz provedbu projekata u svim krajevima, od projekta Slavonija-Baranja-Srijem, gdje se za istok Hrvatske kanaliziralo 20 milijardi kuna, preko projekta Sjever do programa za Dalmatinsku Zagoru, Liku, Gorski Kotar, otoke.

Karijera vezana za politiku regionalnog razvoja i fondove EU

Erlić je do sada bio državni tajnik u Ministarstvu, prije toga je radio u županijskoj agenciji za regionalni razvoj i u upravnom odjelu za EU fondove Grada Zadra. Prema tome, ima neposredno iskustvo rada i na gradskoj i županijskoj i državnoj razini, te je itekako spreman i svjestan svih izaziva, kazao je Plenković, uvjeren da će Erlić imati kolegijalnu podršku članova Vlade na realizaciji programa.

Plenković je podsjetio i kako su 2020., nakon parlamentarnih izbora, završavali pregovori o višegodišnjem financijskom okviru 2021.- 27., te kako je zahvaljujući naporima ove Vlade, Hrvatska za to razdoblje izborila oko 25 milijardi eura.

Erlić je, kaže, participirao u svim aktivnostima koje su se odnosile na provedbu potrebnih radnji i međuresorne koordinacije za korištenje tih sredstva u desetljeću u kojem se nalazimo.

Od novog ministra očekuje se dovršetak svih projekata koji se tiču prethodne financijske perspektive 2014.-20., te nastavak dobre provedbe NPOO kako bi se sredstva osigurana na političkoj razini vidjela konkretno u projektima koji se odnose na školstvo, zdravstvo, reformu pravosuđa…

Stupanj razvoja podignuti na razinu EU ili i više

Svime što se učinilo u proteklom razdoblju stvoren je dobar temelj koji ćemo nastojati ubrzati i apsorpciju dovesti na razinu gdje bi nas 2030., kada je riječ o stupnju razvoja, trebalo podignuti na razinu prosjeka EU ili i više, kazao je premijer Plenković, naglasivši da smo sada „praktički na 70 posto razvoja, a bili smo na 61“.

Znači, ti koraci koje radimo su itekako vidljivi i konkretni u rastu BDP-a, rastu zaposlenosti, brojnim projektima regionalnog razvoja, rekao je premijer.

Šime Erlić rekao je da se nameću dva ključna cilja. Prvi je završetak postojeće financijske perspektive, da se realiziraju sva raspoloživa sredstva do kraja godine - u šest godina rada Vlade došlo je do 80 posto isplata sredstava. Paralelno, potrebno je organizirati sustav za provedbu nove financijske perspektive od devet milijardi eura. Potrebno je omogućiti rast i razvoj svih krajeva Hrvatske kroz različite instrumente.

'Ta sredstva prilika su generacije da podignemo standard i napravimo iskorake u brojnim područjima - od konkurentnijeg gospodarstva, preko većeg ulaganja u zelene politike i efikasniju prometnu povezanost, do ulaganja u socijalnu, zdravstvenu infrastrukturu na svim razinama', rekao je Erlić. Kazao je da će se gledati regionalne posebnosti, uz posebne instrumente i za otoke.

'Očekujemo da ćemo pametnim usmjeravanjem fondova napraviti potrebne iskorake i približiti se standardu najrazvijenijih članica EU-a', kazao je kandidat za ministra.

'Ispred nas je izazovan period, ali i velika prilika generacije i vjerujem da ćemo dati svi sve od sebe kako bismo izvukli maksimum za sve krajeve Hrvatske te da će ovo biti desetljeće razvoja za Hrvatsku', zaključio je Erlić.

  • +3
Šime Erlić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nikola Grmoja citirao je medijske informacije o smjeni ministrice Tramišak, navodno zbog tvrtke Omega Software. Pitao je premijera što misli o Tramišak.

Plenković je rekao da je 'nebulozni članak Jutarnjeg lista sramota za novinarku, urednika, glavnog urednika i za kuću'.

'Nikakve istine nema u tome da sam ja vršio bilo kakav pritisak, a kamoli da bi u moje ime to činili neki ljudi, poput mojih savjetnika', poručio je Plenković, dodajući da u Vladi želi imati ljude koji funkcioniraju timski. Zahvalio je Tramišak na doprinosu. 'Te vaše insinuacije netočne su i nisu vrijedne spomena', rekao je Plenković.

Arsen Bauk rekao je da je Plenković smijenio ministricu Tramišak jer 'to može'. Pohvalio ga je, u šali, što je imenovao dva nova ministra iz Dalmacije. Pitao je Plenkovića s kim je bolje funkcionirao - s ministricom Tramišak ili Žalac.

'Svi koji su došli u Vladu imali su i predznanja i povjerenje. Ovaj posao je zahtjevan, svatko daje svoj doprinos', rekao je Plenković.

'Kakve su im bile face?'

Hrvoje Zekanović pitao je Plenkovića koja od njegovih smjena zauzima prvo mjesto na ljestvici zadovoljstva, je li to možda bila smjena Mostovih ministara. 'Kakve su im bile face', zanimalo je Zekanovića.

Plenković je rekao da tim mora funkcionirati kao tim, da svi pucaju na isti gol. 'Očito da ekipa iz Mosta to nije znala. Mislim da je ta politička lekcija dobro zapamćena', rekao je, dodajući da je zapravo dobro funkcionirao sa svim tadašnjim Mostovim ministrima, a koji su se u međuvremenu udaljili od te stranke.

SDP-ova Sanja Radolović pitala je Erlića, kao dosadašnju desnu ruku Nataše Tramišak, je li suglasan s njezinom smjenom. 'Kakva je to kolegijalnost? Jeste li šutjeli, a mislili da nije dobro radila svoj posao? Kako mislite surađivati s kolegama u Ministarstvu, jeste li suglasni s njenom smjenom?' zanimalo ju je, dodajući da je na dan smjene u njezinom društvu djelovao kao da je na sprovodu.

Erlić je zahvalio na pitanju i rekao da je s ministricom Tramišak radio dvije godine na profesionalan način.

'Mislim da je važno za rad Vlade da timski radim sa svim članovima i predsjednikom Vlade, i omogućim da ljudi normalno funkcioniraju unutar Ministarstva. Premijer ima bolji pregled, širu sliku, on sastavlja svoj tim, a na svakome od nas je da damo sve od sebe', kazao je, dodajući da se nitko ne rađa za ministra niti je to posao na neodređeno vrijeme.

'Motiviran sam, za mene je veliki izazov to da dam sve od sebe', rekao je.

Erlić bi trebao zamijeniti Tramišak, koju je premijer Plenković razriješio dužnosti u sklopu najnovije minirekonstrukcije Vlade. Na ministarsko mjesto dolazi s dužnosti državnog tajnika, a prije toga bio je pročelnik zadarskog Odjela za fondove EU-a.

Hrvatski sabor povjerenje bi novim ministrima trebao iskazati već u utorak. Na sjednici Sabora o povjerenju se glasuje bez rasprave, a da bi bili potvrđeni, moraju dobiti glasove 76 zastupnika.