brzo imenovanje

Novi ministri u ponedjeljak na saslušanju u Saboru, predstavit će ih Plenković

15.01.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Kandidati za nove ministre, Branko Bačić i Šime Erlić, bit će saslušani na nadležnim saborskim odborima u ponedjeljak ujutro a očekuje se da ih na početku svake sjednice predstavi premijer Andrej Plenković.

U devet sati na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo biti će predstavljen Branko Bačić, kandidat za potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Sat kasnije, u 10 sati, Odbor za regionalni razvoj i fondove EU-a saslušavat će Šimu Erlića, kandidata za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno odboru predstavi premijer. Nakon toga se kandidat i sam uvodno obrati zastupnicima, koji mu potom mogu postavljati pitanja, a on je na njih dužan odgovoriti.

Bačić i Erlić trebali bi zamijeniti Ivana Paladinu i Natašu Tramišak, koje je premijer Plenković razriješio dužnosti u sklopu najnovije mini rekonstrukcije Vlade.

  • +4
Branko Bačić, novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Paladina odlazi sa čelnog mjesta ministarstva opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu, a Tramišak zbog navodnog premijerovog nepovjerenja u nju.

Branko Bačić je dugogodišnji saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba HDZ-a, a već je u svojoj karijeri bio ministar graditeljstva. Erlić na ministarsko mjesto dolazi s dužnosti državnog tajnika, a prije toga bio je pročelnik zadarskog Odjela za EU fondove.

  • +5
Šime Erlić Izvor: tportal.hr / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski sabor povjerenje bi novim ministrima trebao iskazati već u utorak. Na sjednici Sabora o povjerenju se glasuje bez rasprave, a da bi bili potvrđeni moraju dobiti glasove 76 zastupnika.