nove mjere

Božinović na Vladi: Osobne iskaznice, putovnice i vozačke vrijede i nakon isteka

02.04.2020 u 11:36

Bionic
Reading

Nakon mjera predstavljenih u ožujak Vlada ide korak dalje i na današnjoj sjednici predstavlja nove gospodarske mjere. O njima je uvodno progovorio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku zahvalio svima koji rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, liječnicima i medicinskom osoblju, policajcima, vatrogascima, vojnicima.

'Suočeni smo s pandemijom koje se nitko ne može sjetiti ili pozvati na iskustvo rješavanja problema pred nama. Ta dilema s kojom je suočena Hrvatska ima jednostavan odabir - ili biramo život naših sugrađana ili biramo odreći se dosadašnjeg načina života. Odabrali smo život sugrađana. Pozivam ih na odgovornost i samodisciplinu. Čuvajući sebe, čuvate i svoje najbliže. Pozivam i sugrađane na strpljivost jer znam da nije lako, nije laka ova nagla promjena načina života. Pozivam sve sugrađane na povjerenje svim sastavnacima vlasti, struci koja je ključna. Naše odluke temelje se na procjenama onih koji su život posvetili borbi protiv bolesti. Još jednom ponavljam, trenutno se s ovom pandemijom borimo ne medicinom 21. stoljeća, nego metodologijom ranih stoljeća, odvajanjem zaraženih od zdravih', kazao je Plenković uvodno.

Kazao je da naprednije zemlje nemaju ovakve rezultate kao što ih ima Hrvatska.

Pandemija je, dodao je, utjecala i na gospodarstvo. 'Današnja sjednica Vlade posvećena je aktima koji su namijenjeni za borbu protiv koronavirusa. Sadrže ključnu poruku, a to je da Vlada povlači poteze koji kažu - u ovakvoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najizdašnijoj mogućoj mjeri i na najbrži mogući način', rekao je Plenković.

Ove mjere, kazao je, omogućit će zaposlenost i da naše kompanije, od najmanjih do najvećih, dobiju mogućnost opstati u krizi u mjesecima koji su pred nama.

Vlada će idućih tjedana gledati i kako nakon što sve ovo prođe gospodarstvo što prije oživjeti i u tom kontekstu spomenuo je solidarnost. 'Svi skupa, bilo u privatnom, bilo javnom sektoru, moramo biti svjesni toga da teret moramo iznijeti solidarno. To će zahtijevati odricanja svih', kazao je.

'Moramo svi biti u istom brodu jer, htjeli-ne htjeli, to i jesmo', dodao je.

Nakon Plenkovića ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatke o koronavirusu. 'Od 7680 testiranih, njih 936 je pozitivno, odnosno 12,5 posto ih je pozitivno', kazao je Beroš.

Beroš je zahvalio i građanima Zagreba koji su se nakon potresa odgovorno ponašali, zbog čega je porast oboljelih ostao u linearnoj krivulji.

Ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović nakon toga je pojasnio koje je sve mjere donio stožer, od ograničenja rada trgovina do zabrane napuštanja mjesta prebivališta. 'Sve mjere su privremene i bit će na snazi samo koliko to bude potrebno', kazao je Božinović, dodavši da je svjestan da te mjere nisu ugodne.

  • +9
Vlada donosi travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Travanjski paket mjera

Mjere je predstavio ministar financija Zdravko Marić. 'Prva mjera je povećanje pomoći poduzetnicima s 3250 na 4000 kuna za isplaćivanje plaća. Kažemo da ovo nije plaća i nadamo se da će mnogi poduzetnici svojim radnicima moći isplatiti više od ovog iznosa', kaže Marić.

'Ako ste poduzetnik pogođen koronavirusom i posljedica toga će se vidjeti u padu prihoda preko 50 posto, bit ćete u potpunosti ili djelomično oslobođeni plaćanja poreza na dohodak i dobit. Ako imate promet do 7,5 milijuna kuna, bit ćete u potpunosti oslobođeni, a takvih je preko 90 posto. Ako imate promet veći od toga, onda ćete biti djelomično oslobođeni, ovisno o padu prihoda. Jasna je poruka da je ovakav oblik pomoći Vlade jasno artikuliran', pojasnio je Marić drugu mjeru.

Što se tiče PDV-a, svi poduzetnici okoristit će se mjerom prema kojoj će se PDV morati plaćati samo nakon naplaćenih računa. 'Ono što nije naplaćeno ide u odgodu, a što je naplaćeno, ide u proračun', kazao je Marić.

'Što se tiče ostalih mjera, osnovna ideja je da se smanji administriranje', dodao je. U tom smislu se rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja pomiče na 30. lipnja, a ukida se i naknada FINA-i za podnošenje izvještaja.

'Svi mi koji možemo participirati u gospodarskoj aktivnosti, a i financirati funkcioniranje države, moramo i trebamo dati svoj obol', kazao je Marić.

Produljuje se važenje osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola

Promjene stižu i u domeni osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola, najavio je Božinović. 'Tražimo svaku mogućnost kako bismo umanjili socijalne kontakte u ovoj situaciji i smanjili potrebu za kontaktima sa službenim osobama u policijskim upravama, vezano uz borbu za suzbijanje širenja koronavirusa', rekao je Božinović.

Produžuje se važenje osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola i to do 30 dana od dana prestanka epidemije.

Prijedlogom dopuna ovoga zakona nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila, odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti vozila i registracija vozila, što će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama, odnosno nastojanja da u prometu sudjeluju tehnički pregledana i ispravna vozila, istaknuo je Božinović.

Mjere i za turizam

Među najvažnijim mjerama ministar turizma Gari Cappelli izdvojio je onu za putničke agencije, odnosno oko raskida ugovora o putovanju u paket aranžmanu u uvjetima posebnih okolnosti zbog nerealiziranog putovanja.

'To uređujemo tako da se stavlja moratorij na raskid ugovora u trajanju od 180 dana od završetka posebnih okolnosti. Putničke agencije u toj situaciji umjesto povrata novca mogu nuditi vaučere koji će biti osigurani policom osiguranja, čime su zaštićena prava potrošača, tj. ako netko tko je uplatio aranžman nakon 180 dana nije mogao ili htio to iskoristiti, moći će dobiti povrat novca za putovanje', objasnio je ministar.

Zajmovi za male poduzetnike

Vlada je u četvrtak donijela odluku o programu 'Covid-19 zajam za obrtna sredstva', kao mjeru pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, namijenjenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Iznosi zajmova su do 750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina, uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade.

Mjerom, za čiju će implementaciju biti zadužen Hamag-Bicro, osigurava se dodatna likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva na čije je poslovanje koronavirus imao negativan utjecaj.

Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Plenković: Odustajemo od nabave aviona

Plenković je na sjednici potvrdio da se odustaje od nabave aviona. 'Vidjeli ste da smo u ovim okolnostima odlučili da do daljnjeg odgodimo proces nabave aviona. To je jedina logična odluka, o tome ćemo obavijestiti i zemlje koje su htjele participirati', kazao je Plenković.