AKTUALNE TEME

Plenković potvrdio da Kinezi vrlo brzo stižu obići brodogradilišta te otkrio kako ćemo pomoći oko Notre Dame

17.04.2019 u 19:59

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u razgovoru za HRT da je stigla potvrda da će predsjednik uprave kineskog brodogradilišta China Shipbuilding Industry Corporation zbrzo stići u Hrvatsku kao potencijalni partner za rješavanje krize u Uljaniku.

Njega je kineski premijer Li Keqiang izravno kontaktirao prošlog tjedna tijekom boravka u Hrvatskoj kada ga je Plenković upoznao s krizom u Uljaniku. Potencijalni kineski partner vjerojatno je posljednja šansa za opstanak brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

'U Hrvatsku će stići s visokim izaslanstvom između 25. travnja i 10. svibnja. Precizni termini će se dogovoriti s Ministarstvom gospodarstva i upravom Uljanika. Posjetiti će Pulu i Rijeku i vidjeti što se može učiniti o eventualnom njihovom angažmanu i suradnji', kazao je Plenković.

Istaknuo je da su oni sa svoje strane učinili sve da zainteresiraju kineske partnere.

'S njima smo razgovarali i kad smo bili u Pekingu u studenome i zbog toga me ne čudi ovako brza odluka da dođu u Hrvatsku', poručio je Plenković.

Plenković je odgovarajući na pitanje koliko su Kinezi ozbiljan partner kazao da je Kina najveći naručitelj i graditelj brodova na svijetu.

Govoreći o posjetu kineskog premijera Li Keqianga hrvatski premijer je kazao da je to bio jedan veliki vanjskopolitički događaj za Hrvatsku. Naglasio je i da će o projektima nizinske pruge Zagreb-Rijeka i potencijalnim ulaganjima u Luku Rjeka formirati radne skupine koje će na tome raditi najmanje godinu dana.

'Otvorili smo novu stranicu odnosa s Kinom', kazao je hrvatski premijer dodavši da je namjera i da se naši poduzetnici više angažiraju na kineskom tržištu.

U razgovoru za HRT premijer se pohvalio da će proračun i ove godine biti u suficitu unatoč jamstvima bivših vlada za brodogradilišta.

Izbjegao je odgovoriti na pitanje o zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću protiv kojeg je podignuta kaznena prijava. 'Pred nama je Uskrs i početkom idućeg tjedna ćemo imati stranačke sastanke pa će i ta tema doći na red', kazao je Plenković.

Otkrio je i kako Hrvatska planira pomoći Francuskoj u obnovi u požaru devastirane 850 godina strare katedrale Notre-Dame.

'Naši konzervatori i restauratori mogu pomoći, staviti iskustvo na raspolaganje, ako je potrebno', kazao je Plenković koji smatra da je to primjeren oblik pomoći jer će financijska sredstva očito biti prikupljena na druge načine, a naši stručnjaci imaju mnogo iskustva jer su radili na obnovi stotine sakralnih objekata uništenih tijekom rata u Hrvatskoj.