sazivanje VNS-a

Plenković odgovorio na Milanovićev zahtjev: 'On je kao piroman koji se prerušio u vatrogasca'

21.10.2020 u 12:12

Bionic
Reading

Ovih dana vodi se verbalni rat između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića. Podsjetimo, predsjednik Republike u ponedjeljak je pozvao na sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a odgovor je danas dao i Plenković

'Milanovićev prijedlog sam prvo vidio u medijima, a tek onda službeno', kazao je premijer u Baćinu gdje je sudjelovao na komemoraciji za nevine civilne žrtve.

'Mi smo na razini Vlade rekli da postoje tri načina na koje ćemo se boriti protiv radikalizacije i krenuli s tri aktivnosti. Prva je direktno vezana uz ovaj slučaj, koje je javnost vidjela tek kad je policija objavila snimku napada na Banske dvore. Drugi je institucijalni dio borbe protiv radikalizma i u četvrtak ćemo zadužiti Koordinaciju za domovinsku sigurnost da analizira stanje i pojača međuresornu koordinaciju svih tijela i da izađe s prijedlogom mjera. Kad budemo imali takvu podlogu, konkretnu, sadržajnu i pogledom na akcijski plan onda možemo razmišljati o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Kad mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kad je sadržaj rasprave temeljito pripremljen. Treća točka je politička borba protiv radikalizma u društvu, protiv stranaka koje odobravaju i nalaze razumijevanja za akte terorizma koje smo vidjeli u ponedjeljak pred zgradom Vlade. Podcrtat ću tezu o sanitarnom kordonu onih koji za ovakve akte nalaze razumijevanje.', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na predsjednika, prenosi N1. 'Nakon što je relativizirao napad, to meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Ja tako čitam tu njegovu poruku i kad dođe vrijeme, onda ćemo temeljito raspraviti o tome što misli', rekao je Plenković.

'Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost će se održati onda kada se sadržajno bolje pripremi i kada se steknu uvjeti', dodao je.

'Ja ću mu odgovoriti pismeno i kada takav sastanak bude kvalitetno pripremljen, s obzirom na institucije, odlučit ćemo kad će se on održati', rekao je Plenković.

'Imate danas rekord od 1400 i nešto novozaraženih. Imate Vladu koja ima povjerenje građana, i koja se bori protiv te epidemije. Imate Vladu koja se bori za radna mjesta u privatnom sektoru. Ne relativiziramo koronu proglašavajući ju karijesom. Ovih 11 umrlih od jučer sigurno nisu umrli od karijesa. Ima tema o kojima ćemo razgovarati u okolnostima kada sadržajno sva druga tijela koja trebaju pripremiti informacije koje su pouzdane, kredibilne, kojima možemo vjerovati, tada ćemo sjesti za stol', poručuje.

  • +18
Premijer Andrej Plenković prisustvovao komemoraciji za nevine civilne zrtve Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Kazao je da će se prvo održati Koordinacija za domovinsku sigurnost koju će sazvati potpredsjednik Vlade Tomo Medved, a da se tek onda može govoriti o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. 'Sastanak će biti kada procijenimo da je vrijeme za to', ponovio je.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima veledrogerija.

'Ne znači da nema sredstava. Bio je jedan od mnogih sastanaka, danas na užem kabinetu očekujem detaljno izvješće. Poruka koju je prenio ministar financija je bila jasna: u ovom trenutku imamo određena sredstva, a uskoro slijedi i rebalans proračuna. To je racionalna, razumna i jasna poruka', rekao je Plenković.

Jedna od tema novinarskih pitanja bila je i situacija s koronavirusom i eventualno uvođenje policijskog sata.

'Hrvatska demokracija je mlada demokracija u kojoj su oni koji su izabrani blizu naroda. Tu smo, pristupačni smo. Radimo sve za građane. Druga stvar, postoje dvije metode. Jedna metoda je razumnog, racionalnog sagledavanja situacije i to radimo. Svi epidemiolozi, liječnici, ljudi u Stožeru, vlada, poruke koja sam ja slao imaju za cilj da kod građana izazovu viši stupanj svijesti. Mjere koje idu na restriktivniji pristup dovest će do negativnih gospodarskih efekata. Mi brinemo o općem interesu. Policijski sat, neki novi lockdown su krajnje mjere ako situacija toliko eskalira. Zaista vjerujem u mentalitetnu snagu hrvatskog čovjeka, budnost, odgovornost prema drugim i najbližima', kazao je Plenković.