sjednica vlade

Plenković: Neki u Saboru nisu došli na jedno od najbitnijih glasanja

15.02.2024 u 11:43

Bionic
Reading

Strategija demografske revitalizacije jedna je od tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku sjednice osvrnuo na posjet Grčkoj te progovorio o smrti Roberta Badintera.

Spomenuo je i susret s predstavnicima Matice hrvatske i izglasavanje Zakona o hrvatskom jeziku, što je nazvao 'povijesnim iskorakom'. 'Posebno želim zahvaliti 95 zastupnika u Saboru koji su pokazali odgovornost i prepoznali trenutak nacionalnog zajedništva u zaštiti hrvatskog jezika. Također, zanimljivo je podsjetiti da je 17 zastupnika bilo protiv, 10 suzdržanih i 29 koji nisu došli na glasanje. Na taj način su propustili da svoj mandat okrune jednim od najbitnijih glasanja koje je Sabor imao. No u tome se političke opcije prepoznaju, ali i razlikuju. U ovakvom velikom nacionalnom trenutku svatko pokazuje vrijednosti iza kojih stoji i uvjeren sam da građani to dobro znaju i vide', poručio je.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Podsjetio je na obilazak Zagreba, odnosno državnih zgrada koje su u obnovi. 'Radovi teku zaista jako dobro. Bili smo na gradilištu KBC-a Sestre milosrdnice. Ogroman projekt cjelovite obnove', kazao je Plenković te se pohvalio drugim investicijama u zdravstvo u cijeloj Hrvatskoj.

Nakon što je ministar financija Marko Primorac ranije predstavio nove 'narodne trezorce', na tu temu se osvrnuo i Plenković. 'Lani smo prvi put izdali narodnu obveznicu s velikim odazivom. Otvorili smo novu stranicu financiranja i novu stranicu povjerenja u naše javne financije. Nakon toga smo išli i s trezorskim zapisom, što je polučilo sjajan uspjeh', dodao je.

'Ministar je najavio izdavanje trezorskih zapisa, čime želimo aktivno uključiti i građane i to putem novih tehnologija. Idemo s novom aplikacijom. Ova aktivnost je bitna za poticaj rasta kamata na depozite u bankama, to je antiinflatorna mjera. Idemo na dva roka dospijeća. Jedan tromjesečni, drugi jednogodišnji, u svakom slučaju pod povoljnim prinosima', rekao je Plenković.

  • +13
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Govorio je i o strategiji demografske revitalizacije, kazavši da je to strateški dokument. 'Ova je strategija u potpunosti u skladu s razvojnom strategijom. Komplementarna je nizu mjera koje smo poduzimali do sada. Ona zahtijeva napor cijelog društva', poručio je premijer.