sajam u bjelovaru

[FOTO/VIDEO] Plenković odgovorio Penavi: Količina nebuloza koju oporbeni političari puštaju u eter je ispod normalnog racija

03.09.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković obišao je 28. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, nakon čega je medijima komentirao aktualne događaje

Plenković je u izjavi novinarima najavio da će se u srijedu održati sastanak s predstavnicima uprava banaka oko prešutnih minusa. Upitan je li u ovom slučaju HNB prekasno reagirao, Plenković je poručio: 'HNB ima tu ključnu ulogu nadzora uloga banaka. Sada se shvatilo kad su određeni ljudi počeli slati prigovore HNB-u, pa su u HNB-u napravili analizu', kazao je, dodavši da su u HNB-u govorili o tom problemu na jednom brifingu u srpnju, no da je to tada razumno objašnjeno. 'Sad je u eter sve krenulo više u dramatičnom smislu, ali riješit ćemo to', rekao je Plenković.

Andrej Plenković o prešutnim minusima Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar/Pixsell

Na pitanje hoće li i HDZ, poput opće sjednice Vrhovnog suda, odbiti Radovana Dobronića za predsjednika tog suda, premijer je kazao da će HDZ i partneri prvo pričekati pisano obrazloženje Opće sjednice o programima kandidata. 'Nakon toga ćemo imati saslušanje kandidata na Odboru za pravosuđe, pa ćemo onda donositi odluke', kazao je.

Na pitanje je li o Dobroniću razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, kazao je da su o tome kratko porazgovarali u Kninu. 'Morao sam prvo vidjeti je li mi čovjek rođak pa da nisam u sukobu interesa, jer je iz Jelse', dobacio je.

Andrej Plenković o izboru predsjednika Vrhovnog suda Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar/Pixsell

Što se tiče obnove nakon potresa, premijer je pojasnio da je Ministarstvo graditeljstva dobilo zadatak identificirati uska grla ako ih ima i da se onda izmijeni zakon ako treba te ubrza obnova.

  • +15
Svečano otvorenje 28. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Upitan je li država odlučila promijeniti strategiju što se tiče epidemiološke situacije, s obzirom na to da se sve otvara, Plenković je pojasnio: 'Strategija prati logistički ispunjenu ulogu države u osiguranju cjepiva. Osigurali smo cjepiva i s naše strane ispunili ono što smo trebali. Ne možemo zbog toga što smo osigurali sve da se zaštitimo dopuštati sebi da hrvatski ekonomsko-financijski način života vječno držimo u nekom ofsajdu', rekao je.

Poručio je da daje povjerenje znanstvenoj zajednici, a ne 'nekom tko s interneta čita nečije stavove'.

'Sad imamo haubicu, to vam je cjepivo, a epidemiološke mjere su taktika. Cjepivo je jače', dodao je.

Andrej Plenković o epidemiološkoj situaciji Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar/Pixell

Upitan o komentaru vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da su se HDZ i SDSS za popis stanovništva dogovorili na štetu Vukovara, Plenković kaže: 'Količina nebuloza koju oporbeni političari puštaju u eter je ispod normalnog racija. Dizati opet tu neku međunacionalnu tenziju je netočno, nisko i bezveze. Ja odšutim 99 posto toga, ali kad me pitate, onda moram reći.'